Grondwatermonitoring provincie Gelderland

Grondwatermonitoring provincie Gelderland

Econsultancy voert in opdracht van de provincie Gelderland een achttal grondwatermonitoringsprojecten uit. Daarbij worden grondwatermonsters genomen en geanalyseerd van soms wel 150 meter diepte.

Verontreiniging in het grondwater

Het komt regelmatig voor dat bij een bodemverontreiniging stoffen als puur product in het grondwater terechtkomen. Deze stoffen zijn slecht in water oplosbaar, wat leidt tot een verspreiding van de stoffen met het langsstromende grondwater. Er ontstaat een zogenaamde bronzone, waar de verontreiniging in hoge concentratie aanwezig is, en een pluimzone, waar de verontreiniging verdund wordt, maar waar de concentratie nog steeds boven de normen ligt.

Naar een 'stabiele situatie'

Vaak echter neemt de omvang van de pluimzone na verloop van tijd niet meer toe, bijvoorbeeld als de biologische afbraak van de verontreiniging even snel verloopt als de aanvoer van nieuwe verontreiniging. Er ontstaat dan een “stabiele situatie”.

Binnen de wetgeving wordt het aantonen van een stabiele situatie geaccepteerd als een saneringsmethode. Dit is het geval als in de stabiele situatie geen directe risico’s voor mens en milieu aanwezig zijn. Er gelden dan uiteraard na sanering nog wel gebruiksbeperkingen, zoals bijvoorbeeld het verbod op oppompen en/of gebruiken van het grondwater.

Het aantonen van de stabiele eindsituatie gebeurt door middel van grondwatermonitoring. Gedurende een vastgesteld aantal jaren worden grondwatermonsters genomen en geanalyseerd in en om het vervuilde gebied. Eventueel worden de resultaten geverifieerd door het opstellen van een grondwatermodel.

Grondwatermonitoring tijdens sloop

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact met ons op via 088 - 500 1 600 of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen

Specialisten bij Econsultancy

Ronald Kok (1)

Ronald Kok Gelderland

Hennie Boesveld

Hennie Boesveld Overijssel