Asbest in de bodem

Asbest in de bodem

Asbest is in het verleden veel toegepast als bouwmateriaal. Hierdoor kan een asbestverontreiniging in de bodem zijn ontstaan, zelfs wanneer de asbest al eerder verwijderd is.

Zit er asbest in de bodem?

Er kunnen verschillende indicatoren zijn voor een asbestverontreiniging op een locatie. Bijvoorbeeld wanneer je een puinverharding of puinresten aantreft, of als er asbest gebruikt is in de (voormalige) bebouwing.

Asbestonderzoek

Het onderzoek naar asbest in de bodem bestaat naast de vaste onderdelen van bodemonderzoek, uit het verzamelen van asbestverdachte materialen en het eventueel machinaal graven van gaten en/of proefsleuven. Tijdens de uitvoering van een asbestonderzoek wordt het maaiveld en het opgeboorde materiaal visueel geïnspecteerd op de aanwezigheid van asbestverdacht materiaal. Er worden bodemmonsters genomen die in het laboratorium op asbest worden geanalyseerd.

 

De waarden voor hergebruik van asbest in grond, baggerspecie en bouwstoffen staan in het 'Productenbesluit asbest' en de 'Regeling bodemkwaliteit.'
Asbestsanering

Asbestsanering

Blijkt uit het onderzoek dat de grond met asbest verontreinigd is dan moet er gesaneerd worden. De veiligheidsmaatregelen bij asbestwerkzaamheden zijn uitgebreid en de onderliggende protocollen zijn ingewikkeld. Econsultancy is gespecialiseerd en gecertificeerd om asbestonderzoeken en asbestsaneringen uit te voeren. Wij beschikken over ervaren projectleiders die zijn gecertificeerd volgens VKB-protocollen. Zij nemen je het werk uit handen en zorgen voor een snelle en goede afhandeling.


Lees hier het artikel. Onder welke strenge veiligheidsmaatregelen wordt asbestonderzoek uitgevoerd?

Asbest aangetroffen?

Neem contact met ons op via 088 - 500 1 600 of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen

Onze specialisten in asbestsanering

Rik Nabben

Rik Nabben Projectleider bodem Limburg

Jordie Giellen

Jordie Giellen Projectmedewerker bodem Limburg

Arthur Rondeel

Arthur Rondeel Projectmedewerker bodem - Dronepiloot Gelderland

Gerelateerde projecten

Pfas in je pizzadoos

Pfas in je pizzadoos PFAS zit in heel veel dagelijkse artikelen.

Bodem, Partijkeuring grond
Asbest in de bodem

Asbestsanering Asbestinventarisatie en asbestonderzoek komen veel voor bij herontwikkeling van een terrein, met de bijbehorende onderzoeken die eraan ten grondslag liggen.

Bodem