Wandelen door verleden van het Renkums Beekdal

Wandelen door het verleden

Een prachtige wandelroute aan de hand van archeologische vondsten.

“Kijk hier is een maalsteen gevonden!” Hannah Gerritsen wijst enthousiast naar de grond. “Om brood te maken moesten duizenden jaren geleden de eerste boeren die hier leefden graan vermalen. Molens bestonden nog niet. Het werk werd met de hand gedaan. Graan en zaad werd op een grote ruwe steen gemalen.” Onze aandacht heeft ze. “Kom, we gaan verder. Er is nog zoveel meer te vertellen!” Nieuwsgierig volgen we Hannahs voetsporen dieper het Renkums Beekdal in.

 “Dit landschap is meer dan stromende beekjes, mooie hellingen en verrassende heuvels. Dit landschap vertelt een verhaal,” zegt Hannah. “Tijdens verschillende archeologische onderzoeken is informatie over het verleden van het gebied verzameld en zijn er allerlei vondsten aangetroffen. Ik heb alle stukjes verzameld, bij elkaar gelegd en er een wandelroute van gemaakt. Zo beleef je het landschap veel intenser!”

Na een stuk lopen staan we stil tussen de weilanden. Rechts zien we de Molenbeek kronkelen. “Al sinds de prehistorie was deze plek geliefd bij de mens. Dat weten we omdat hier dichtbij vuurstenen gereedschappen zijn gevonden.” We wandelen verder en genieten van de verhalen van Hannah en de prachtige natuur. Pijlpunten, operatie Market Garden en potten met crematieresten: allemaal passeren ze de revue.

We zijn bijna aan het einde van de wandeling als we over het pad tussen het leven en de dood lopen. “De vier heuvels naast dit pad liggen hier niet voor niets.” Hannah wijst naar rechts. “Het zijn grafheuvels. Wij denken dat de mensen aan de andere kant van het beekdal woonden en hun overleden dierbaren hier hebben begraven. Een eigen plek waar ze kunnen rusten. Prachtig toch.” In stilte lopen we verder. Vroeger was dit de ideale plek om te wonen!

Het Renkums Beekdal is rijk aan natuur en een feest voor het oog. Er lopen prachtige wandelroutes doorheen. Maar er is er maar één zoals deze.

Wandelroute bekijken

Terug naar nieuwsoverzicht

Projectleider archeologie Hannah Gerritsen

Betrokken collega's

Hannah Gerritsen

Hannah van Veen-Gerritsen Projectleider archeologie Overijssel

Emile ten Broeke

Emile ten Broeke Specialist archeologie Gelderland