Archeologische opgraving
De archeologische opgraving
Archeologische resten zijn belangrijk voor de wetenschap. In de Erfgoedwet is vastgelegd hoe we met dit erfgoed omgaan.Wanneer de resten niet in de grond bewaard kunnen blijven voeren we een archeologische opgraving uit om sporen en vondsten veilig te stellen.
Hoe wordt een archeologische opgraving gedaan?
De archeologische vindplaats wordt in zijn geheel onderzocht. Archeologische sporen worden gedocumenteerd en eventuele vondsten geborgen. Indien vereist voeren we specialistisch onderzoek uit zoals:
- Aardewerkonderzoek
- Analyse van grondmonsters
- Een C14-datering
Hoe lang duurt een opgraving?
Hoe lang een opgraving duurt is afhankelijk van de grootte van de opgraving. Een KNA archeologoog kan van te voren inschatten hoelang de opgraving duurt.
Is een opgraving vervelend voor u?
U wilt door met uw project. Een opgraving kost tijd en geld. Daar staat tegenover dat de opgraving ook extra publiciteit voor onze klant kan opleveren. Tijdens het veldwerk van onze archeologen kan een open dag op de opgraving georganiseerd worden. Op deze manier kunnen we alle geïnteresseerden (medewerkers en relaties van de opdrachtgever, omwonenden, scholieren) de voorlopige resultaten van het onderzoek laten zien.
Wat kost een archeologisch onderzoek?
Wat een opgraving kost hangt samen met de grootte en de situatie van het te onderzoeken gebied. Volgens de wet moet degene die de vergunning aanvraagt de kosten betalen.
Wat leveren archeologische opgravingen op?
Het resultaat van de opgraving is het 'standaardrapport Opgraven'. Met dit eindrapport kan de opdrachtgever een vergunning aanvragen bij de bevoegde overheid. Nadat het veldwerk is uitgevoerd wordt de locatie vrijgegeven ten aanzien van archeologie. Voor de archeoloog volgt nog de verslaglegging van het onderzoek en deponeren van eventuele vondsten.
Ook een meer publieksgerichte verslaglegging behoort tot de mogelijkheden. Voorbeelden zijn een publieksbrochure of een tentoonstelling. Aangezien tijdens een opgraving alle sporen worden onderzocht en uitgegraven, is dit meteen ook de laatste fase van het archeologische proces.