Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Archeologisch onderzoek Boukoul Roermond

Of alle wegen naar Rome leiden hopen onze archeologen te kunnen zeggen in Boukoul, gemeente Roermond. Samen met amateur archeologen van Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal voert Econsultancy archeologisch onderzoek uit naar een mogelijk Romeinse weg. Senior projectleider archeologie Arjan Schutte vertelt ons meer over dit bijzondere project.

 

 << leden van de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal doen zeefresten in zakken.

Hoogte gegevens voor heel Nederland

Van elk stukje grond van een halve bij een halve meter is bekend hoe hoog het ligt ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Om die gegevens makkelijk in te kunnen zien is er een digitale hoogtekaart ontwikkeld, het Actuele Hoogtebestand Nederland (AHN). Arjan: “Zo kunnen we reliëfverschillen in het landschap bekijken en analyseren en onderzoeken of die verschillen een archeologische achtergrond en betekenis hebben.”

Onbekende archeologische vindplaatsen

In en rond Roermond zijn hiermee de laatste jaren onbekende en onzichtbare archeologische vindplaatsen ontdekt. Een van de meest recente ontdekkingen is dat de noord-zuid verlopende oostelijk Romeinse weg, van Heerlen naar Xanten, ten noorden van Boukoul een in oostelijke richting lopende aftakking heeft. “Als je deze doortrekt loopt die naar Neuss,” vertelt Arjan enthousiast, “een belangrijke Romeinse vestingstad.” De dwarsweg is als een verhoging op het AHN zichtbaar over een lengte van enkele honderden meters in het bos en lijkt in de ten oosten van het bos gelegen akker te zijn verploegd. In het bos is de dwarsweg nog te zien op een luchtfoto. Over hoe de weg zich verder op Duits grondgebied voortzet is nog niet veel bekend.

Actuele Hoogtebestand Nederland (AHN) met zwart omlijnd de weg van Heerlen naar Xanten en rood omlijn de mogelijk nieuw ontdekte weg naar Neuss.>>

Kleinschalig archeologisch onderzoek

“Om vast te stellen of het een weg is, in hoeverre deze verschilt van het hoofdtracé en welke beschermingsmaatregelen genomen kunnen worden is een kleinschalig waardestellend onderzoek nodig.”, vertelt Arjan. “Haaks op de richting van de Romeinse dwarsweg graven we een smalle onderzoeksleuf van ongeveer één meter breed en een lengte van 15 meter, laagsgewijs verdiept, telkens met 5 centimeter (afb. 2). De grond wordt verzameld in een grid van 25 bij 25 cm en gezeefd met een maaswijdte van 4 mm. De zeefresten worden onderzocht op archeologische resten, het grindgehalte en samenstelling en gewogen. Na het bereiken van de ongestoorde ondergrond wordt het profiel van de weg vastgelegd in foto en tekening. Uit het profiel kunnen grondmonsters worden genomen voor mogelijk aanvullend bodemonderzoek.”

Open dag tijdens de Nationale Archeologie Dagen

Tijdens de Nationale Archeologie Dagen van 11 t/m 13 oktober wordt een publieksdag georganiseerd. Bezoekers kunnen het profiel zien en uitleg krijgen over wat we hebben gevonden.

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Hoofdweg 240 3067 GJ Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: