Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Archeologisch onderzoek Vaassen

In het dorpscentrum hebben archeologen van Econsultancy menselijke resten en intacte graven gevonden vlak onder het oppervlak bij de Grote Kerk. De vondsten kwamen aan het licht tijdens het archeologisch vooronderzoek dat is uitgevoerd in het kader van het Centrumplan Vaassen. 

 

Vanaf 1 januari 1829 was het verboden te begraven in de steden. Tot die tijd is de begraafplaats rond de kerk in gebruik geweest. Delen van het kerkof zijn twintig jaar geleden wel geruimd, maar niet vlakdekkend en op diepte. Een grote kans op de mogelijke aanwezigheid van veel intacte graven. Met een team van archeologen van Econsultancy is de opgraving uitgevoerd. Projectleider Erik Louwe vertelt:

"Om na te gaan hoe diep in de bovengrond we botresten zouden aantreffen die in het verleden bij eerdere opgravingen door elkaar zijn gehusseld, hebben we gebruik gemaakt van zogenaamde proefputten. Dit zijn gaten in de bestrating rond de kerk met een diameter van een paar meter en een diepte van ongeveer anderhalve meter. In vier van de vijf proefputten hebben we niet alleen botresten, maar ook intacte graven aangetroffen. Op minder dan één meter vonden we zelfs een heel skelet."

Eerste Hulp
Erik: "De ligging en positie van de resten zijn nauwkeurig in kaart gebracht en worden behandeld volgens de richtlijn 'Eerste Hulp bij Kwetsbaar Vondstmateriaal. De intacte graven zullen tijdens het vervolgonderzoek worden blootgelegd. Daarna zal een fysisch antropoloog de menselijke resten verder onderzoeken."

Verwantschap
Het fysisch-antropologisch onderzoek levert vaak interessante gegevens op die voor de hele dorpsbevolking van belang kunnen zijn. Vragen over gezondheid, eet- en drinkgewoonten en doodsoorzaken uit die periode kunnen mogelijk beantwoord worden. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om DNA te isoleren uit oude botten en tandsteen, waarmee zelfs verwantschap is te achterhalen. Of dit zal gebeuren is in dit stadium nog niet duidelijk.

De bevindingen van het archeologisch onderzoek worden aangeboden aan opdrachtgever gemeente Epe om na te gaan welke vervolgstappen er genomen moeten worden voorafgaand aan de herinrichting van het centrum van Vaassen.

 

 

Bron: Visser, J. (17 mei 2018). Archeologen "vangen bot"in Vaassen. De Stentor p.5.

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Hoofdweg 240 3067 GJ Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: