Archeologisch onderzoek Vaassen
Vanaf 1 januari 1829 was het verboden te begraven in de steden. Tot die tijd is de begraafplaats rond de kerk in gebruik geweest. Delen van het kerkof zijn twintig jaar geleden wel geruimd, maar niet vlakdekkend en op diepte. Een grote kans op de mogelijke aanwezigheid van veel intacte graven. Met een team van archeologen van Econsultancy is de opgraving uitgevoerd. Projectleider Erik Louwe vertelt:
"Om na te gaan hoe diep in de bovengrond we botresten zouden aantreffen die in het verleden bij eerdere opgravingen door elkaar zijn gehusseld, hebben we gebruik gemaakt van zogenaamde proefputten. Dit zijn gaten in de bestrating rond de kerk met een diameter van een paar meter en een diepte van ongeveer anderhalve meter. In vier van de vijf proefputten hebben we niet alleen botresten, maar ook intacte graven aangetroffen. Op minder dan één meter vonden we zelfs een heel skelet."
Eerste Hulp
Erik: "De ligging en positie van de resten zijn nauwkeurig in kaart gebracht en worden behandeld volgens de richtlijn 'Eerste Hulp bij Kwetsbaar Vondstmateriaal. De intacte graven zullen tijdens het vervolgonderzoek worden blootgelegd. Daarna zal een fysisch antropoloog de menselijke resten verder onderzoeken."
Verwantschap
Het fysisch-antropologisch onderzoek levert vaak interessante gegevens op die voor de hele dorpsbevolking van belang kunnen zijn. Vragen over gezondheid, eet- en drinkgewoonten en doodsoorzaken uit die periode kunnen mogelijk beantwoord worden. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om DNA te isoleren uit oude botten en tandsteen, waarmee zelfs verwantschap is te achterhalen. Of dit zal gebeuren is in dit stadium nog niet duidelijk.
De bevindingen van het archeologisch onderzoek worden aangeboden aan opdrachtgever gemeente Epe om na te gaan welke vervolgstappen er genomen moeten worden voorafgaand aan de herinrichting van het centrum van Vaassen.
Bron: Visser, J. (17 mei 2018). Archeologen "vangen bot"in Vaassen. De Stentor p.5.