Profielputtenonderzoek

Archeologisch vooronderzoek en profielputtenonderzoek

Gewapend met een bats en een goed humeur banen onze archeologen zich een weg door een maisakker in het Bosgebied in Ugchelen.

De achtergebleven verdroogde maisstengels kraken en knisperen terwijl ze met hun laarzen over de zompige akkergrond stappen. Bij een rood witte jalonstok die midden in het veld staat, gaan de scheppen in de grond. “Eens kijken wat de bodem ons vertelt.”, zegt Emile.

Verkennend booronderzoek

“We zijn deze week begonnen met een verkennend booronderzoek. Daarmee hebben we een eerste indruk gekregen over de gaafheid van de bodemopbouw. In totaal gaat het om 81 boringen die we allemaal met de hand hebben gezet.”, vertelt Emile. “En dat verspreid over ongeveer 14 hectare onderzoeksgebied. Een behoorlijke klus, 10 km heb je op een dag zo gelopen.”

Profielputtenonderzoek

Emile: “Vandaag gaan we verder met het profielputtenonderzoek. De profielputten, 8 in totaal, worden gegraven tot op de ongestoorde ondergrond, zodat een goed beeld ontstaat van eventuele verstoringen als gevolg van bijvoorbeeld ontgraving of agrarisch gebruik (ploegen of spitten). Naar aanleiding van het verkennend booronderzoek en profielputtenonderzoek kunnen we een inschatting maken of er nog archeologische waarden in de bodem kunnen worden verwacht en een aanbeveling maken of en zo ja waar vervolgonderzoek nodig is. De gemeente wil weten of hier een natuurbegraafplaats kan worden gerealiseerd.”

Profielputten Uchelen
Een mooi profiel van de bodem

Natuurbegraving

Natuurbegraafplaatsen worden steeds populairder. Na de begrafenis ontfermt de natuur zich over het graf. Dat wordt na verloop van tijd weer één met de omgeving. De opbrengsten ervan komen vaak ten goede aan natuur- en bosbeheer. Zo kun je na je dood een steentje bijdragen aan het behoud van de natuur voor toekomstige generaties.

Rapportage

Alsof het een bingospel is, noemt Emile allerlei coderingen op die het type grond aangeven. Met de handen bruin van de aarde, verwerkt zijn collega de gegevens op de tablet. “Droge humuspodzolbodem,” zegt ze lachend. “Het is een goed scrabble woord.” De put wordt weer netjes dichtgegooid en al het veldwerkmateriaal opgeruimd. “Zo,” zegt Emile, “Nu terug naar kantoor om alle gegevens uit te werken.”

Interesse in archeologisch vooronderzoek?

Neem contact met ons op via 088 - 500 1 600 of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen

Profielputten Uchelen 2
“Dit profiel hebben we in het grasland even verderop gedocumenteerd. Hier gaat mijn fysisch geografisch hart sneller van kloppen. Dit is echt een mooi profiel. Kijk die kleuren en de overgangen!”

Emile ten Broeke Projectleider archeologie

Specialisten bij Econsultancy

Emile ten Broeke

Emile ten Broeke Specialist archeologie Gelderland