Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Archeologische begeleiding Blankenburgverbinding Vlaardingen

Het verleden verbinden met de toekomst. Het klinkt bijna sprookjesachtig. Toch is het wat de archeologen van Econsultancy in hun dagelijks werk doen. We haken aan bij een bijzonder voorbeeldproject: de Blankenburgverbinding. We vroegen Steven Brussé ons meer te vertellen over het werk als archeoloog. Steven werkt sinds begin 2017 voor Econsultancy als projectleider archeologie.

 

<< Arriveren op het terrein in de vroege ochtend betekent vaak een mooi begin van de dag. 

“Bij ‘archeoloog’ denken veel mensen aan tempels, gouden munten en dinosaurussen. Een gouden munt heb ik nog nooit gevonden. Dinosaurussen graaft een archeoloog niet op. Dat doet een paleontoloog. En tempels zijn hier vrij schaars, helaas. Wat ik wel opgraaf? Vlekken in de grond en oud afval. Het klinkt misschien heel gek, maar dit is voor mij het mooiste wat er is.”

Nieuw stuk snelweg

De Blankenburgverbinding zal bijdragen aan een robuust netwerk. Het is een project waarbij bouwconsortium BAAK in opdracht van Rijkswaterstaat een nieuw stuk snelweg aanlegt, de A24. Zo wordt de A15 bij Rozenburg verbonden met de A20 bij Vlaardingen. Bij een dergelijk project moeten eerst allerlei onderzoeken plaatsvinden voordat de werkelijke bouw begint. Zo ook het archeologisch onderzoek. In de periode 2015-2018 is al uitgebreid bureau- en proefsleuvenonderzoek gedaan. Nu met de daadwerkelijke aanleg van de weg is gestart, wordt op belangrijke plekken nog zorgvuldiger onderzoek gedaan. Voordat Steven op kantoor zijn conclusies in rapporten noteert, gaat hij het veld in voor het graafwerk.

Archeologische begeleiding Blankenburgverbinding Vlaardingen

Spekkoek

“Momenteel ben ik af en aan actief in het veld voor de Blankenburgverbinding. Het project wordt gerealiseerd in Vlaardingen en ik voer samen met mijn team ter plekke de archeologische begeleiding uit. Het graafwerk gebeurt in eerste instantie met een graafmachine, maar later gaan we daadwerkelijk met een schep in de hand aan de slag. We zijn dan op zoek naar de juiste lagen in de grond. De bodem lijkt een beetje op spekkoek. De verschillende lagen stammen alle uit verschillende tijden.”

 

<< De bodemlagen waarin archeologen geïnteresseerd zijn. Ze doen denken aan ‘spekkoek’. De lagen zijn alleen mooi in beeld te brengen door handmatig te scheppen. De donkere veen- en kleilagen zijn soms wel meer dan tweeduizend jaar oud.

Sporen

Verder wordt onderzoek gedaan naar zogenaamde sporen: alles wat mensen doen in de grond, laat een spoor achter. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de palen van een huis, die ooit in de grond geslagen zijn, of een afvalkuil, waar mensen hun huisvuil in gooiden.

“We zoeken naar zogenaamde ‘plattegronden’. Dat zijn de sporen die overblijven als ergens een huis heeft gestaan. Verder vinden we allerlei soorten afval, zoals dierenbotten, scherven van potten, kommen, bekers en dergelijke. Ook raken mensen natuurlijk wel eens iets kwijt, zoals een spinsteentje of een muntje. Dit zijn bewijzen dat er vroeger mensen geleefd hebben."

 

Steven op zoek naar materialen met een metaaldetector >>

Bereikbaarheid en drukte

Naast de betere bereikbaarheid van de Rotterdamse regio wordt met de aanleg van de Blankenburgverbinding een afname van de drukte op de A15 voorspeld. Dit geldt tevens voor de drukte bij de Beneluxcorridor. De verwachting is dat de nieuwe rijksweg A24 in 2024 wordt opengesteld voor verkeer. Econsultancy is eind 2018 gestart met het archeologisch onderzoek en dit zal vermoedelijk nog doorlopen tot in 2020.”

 

Bron: https://www.blankenburgverbinding.nl/default.aspx (geraadpleegd op 19 februari 2019).

Tekst: Manon de Visser, juni 2019.

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Hoofdweg 240 3067 GJ Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: