Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Bijzondere ontdekking tijdens een berminventarisatie

De planten en bloemen langs de snelweg worden maar zelden door het grote publiek van dichtbij bekeken. Geen tijd voor. En als je daar al de tijd voor krijgt, sta je hoogstwaarschijnlijk in de file. Dan ben je niet altijd in de stemming om te genieten van wat je ziet. File of geen file, het is je vast wel opgevallen dat de ene berm de andere niet is.

Rijkswaterstaat regelt het onderhoud
Rijkswaterstaat onderhoudt de bermen langs snelwegen. Daarbij wordt rekening gehouden met de soort vegetatie. De bermen worden daarom in een categorie ingedeeld en aan elke categorie is een manier van onderhoud gekoppeld. Maar hoe kom je er nu achter in welke categorie een berm valt en of dit ook zo blijft? Daarvoor zet je ecologen in die een vegetatieonderzoek doen. En met een goed ecologen-oog spoor je dan soms ineens iets bijzonders op. 

Zeldzame en bedreigde soort
Afgelopen jaar waren de ecologen van Econsultancy bezig met een berminventarisatie van alle snelwegen in de provincie Limburg. Deze interessante opdracht kregen we via Global Civiel en Gebroeders Van der Lee. Tijdens een inventarisatiedag langs de A73 stuitten onze ecologen op een veldje elegante gele bloemetjes: het gevlekte zonneroosje!

Bijzondere ontdekking tijdens een berminventarisatie

Verrassing
De ecologen van Econsultancy waren blij verrast. Deze soort werd tot nu toe voornamelijk op enkele plaatsen in Zeeland en op de Waddeneilanden aangetroffen. Nu blijkt dat deze soort het leefgebied heeft uitgebreid tot in Limburg. De ecologen zouden de ecologen van Econsultancy niet zijn als ze zich niet af zouden vragen waarom we het plantje nu hier vinden. Er zijn een paar aanknopingspunten. Eén ervan is dat in de nabije omgeving van de vindplaats een zoutopslag is geweest. Misschien heeft dat en/of het gebruik van strooizout voor het gevlekte zonneroosje een goede leefomgeving gecreëerd. Hoe het zaad hier dan heen is gekomen? Het zaad van het zonneroosje wordt verspreid door dieren. Het blijft klitten in vacht of veren, maar waarschijnlijker is het dat de zaden via transport van zout of zand hier gekomen zijn.

 

 

 

 

< Vindplaatsen van het gevlekte zonneroosje in Nederland.

Kwaliteit bermen verbeterd
Ander goed nieuws uit hetzelfde onderzoek is dat de kwaliteit van de bermen langs de snelwegen is verbeterd. Planten die aanleiding geven tot deze aanname zijn onder andere: aardaker, valse salie, verschillende orchissen en rechte ganzerik. Met de diversiteit van planten stijgt ook de diversiteit van insecten. En dat is waar we heen willen: samen Nederland mooier maken.
Sta je stil in de file? Tel zelf eens hoeveel soorten je ziet. Hoe meer, hoe beter!

 

 

 

 

 

 

 

Ergens in Limburg langs de snel weg: gevlekte zonneroosjes. >

Gekoppelde berichten:

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Hoofdweg 240 3067 GJ Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: