Bodembemonstering Rijkswaterstaat

Bodembemonstering Rijkswaterstaat

Om de Waal, Rijn, Maas, IJssel en het Pannerdensch Kanaal zo goed mogelijk te beheren is het noodzakelijk dat Rijkswaterstaat weet wat de bodemsamenstelling is en hoe die zich ontwikkelt.

Econsultancy is onderdeel van het projectteam dat Cicom & Copier heeft samengesteld om de bodembemonstering van de rivieren in opdracht van Rijkswaterstaat uit te voeren.

Bodemsamenstelling

Door systematisch informatie over de bodemsamenstelling te verzamelen kunnen we een verwachting geven over hoe de rivier zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Dat gebeurd door de korrelgrootteverdeling van het oppervlaktemateriaal van de rivierbodem te bepalen met een zeefkromme.

Monstername

De monsters worden genomen met behulp van een “hamon happer”. Die is bevestigd aan een kraan op het dek van de boot. Op de “hamon happer” is ook een onderwatercamera bevestigd, waarmee beelden worden geschoten van de rivierbodem. Als boormeester en monsternemer is René Denessen nauw betrokken bij het project. “Bij elke monstername varen we uit op de i.r. F.W. Conrad, een machtig mooi schip van Rijkswaterstaat. Het is elke keer weer een feestje om dit onderzoek te mogen uitvoeren.” Het project is gefaseerd gerealiseerd.

Geïnteresseerd in bodembemonstering?

Neem contact met ons op via 088 - 500 1 600 of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen

Specialisten bij Econsultancy

Bart Coenders

Bart Coenders Senior projectleider bodem I Milieukundig begeleider Limburg