Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Romeinse zeis Bruchem

Uniek museumstuk

Op maandag 21 augustus heeft Burgemeester Peter Rehwinkel namens archeoloog Sander Diependaal de Romeinse zeis aangeboden aan conservator Lisette le Blanc van het Stadskasteel in Zaltbommel. De vondst die in 2014 tijdens archeologisch onderzoek aan de Geerweg in Bruchem is gedaan wordt beschouwd als een uniek museumstuk. Bij de opgraving die is uitgevoerd in opdracht van het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) kwamen verschillende voorwerpen aan het licht die duiden op het bestaan van een nederzetting tussen de 1e en de 3e eeuw na Christus. 

Opmerkelijk
In de oude waterput uit de Romeinse tijd die de archeologen van Econsultancy op de locatie ontdekten deed Sander Diependaal een opmerkelijke vondst in de vorm van een grote klomp roestig ijzer. Na het verwijderen van brokken klei en roest kwam de Romeinse zeis tevoorschijn.

Sander: “De waterput is naar alle waarschijnlijkheid achtergelaten na het opheffen van een Romeinse nederzetting. Bij het verlaten van dergelijke nederzettingen werd vaak van alles is zo’n put gegooid, waaronder vermoedelijk deze zeis. Grote metalen vondsten uit de Romeinse tijd zijn zeldzaam. Bijzonder en uniek aan dit exemplaar is dat niet alleen een fragment van het zeisblad is gevonden maar dat het gaat om het complete zeisblad, inclusief het beslag en afdruk van de steel.”

Zo goed als nieuw
De zeis is overgedragen aan restauratieatelier Restaura, waar de zeis een intensieve behandeling heeft ondergaan. Na een zorgvuldig en tijdrovend proces van preparatie, ontzouting, conservering en restauratie ziet de zeis er weer uit als “nieuw”.

Fragmenten
Naast de zeis zijn ook andere voorwerpen gevonden, waaronder een paardenhoefje met gewricht en verschillende scherven Romeins aardewerk van onder andere ruwwandige potten die zijn gebruikt als kookpot of als pot waarin men voedsel kon bewaren. Ook is er een mooi fragment van het meer luxe versierde tafelwaar uit die tijd, Terra Sigillate genaamd met een stempel van de pottenbakker “Martialis” gevonden.

Beschermd en bewaard
Teun Biemond, directeur PHTB: “Wij zien het als PHTB als onze plicht om als opdrachtgever betrokken te zijn geweest bij deze unieke, Romeinse vondst. Het spreekt voor zich dat archeologische vondsten beschermd worden en op een goede manier bewaard blijven. Dat heeft Econsultancy heel goed opgepakt. Wij zijn dan ook blij dat de zeis een permanent plekje heeft gekregen in het Stadskasteel. Na de vondst hebben we een prachtige bouwkavel kunnen opleveren aan de Vreedstraat in Bruchem.”

Het museum Stadskasteel in Zaltbommel is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur. Kijk voor meer informatie op www.stadskasteelzaltbommel.nl.

Lees ook de artikelen op www.phtb.nl, De Toren en het Carillon.

Bron foto's: Museum Stadskasteel Zaltbommel

 

Gekoppelde berichten:
Gekoppelde relaties:

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Max Euwelaan 21-29 3062 MA Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: