Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Romeinse zeis Bruchem

Zeldzame vondst

Tijdens archeologisch onderzoek aan de Geerweg in Bruchem deed Sander Diependaal, archeoloog bij Econsultancy, een opmerkelijk vondst: “In eerste instantie was het een raadsel wat de grote klomp roestig ijzer was. Er was twijfel over de vondst, want grote metalen vondsten uit de Romeinse periode zijn zeldzaam. Maar na het voorzichtig verwijderen van brokken klei en roest kwam er een uniek voorwerp te voorschijn; een complete romeinse zeis!”

Alleen bij hoge uitzonderingen worden restanten van een romeinse zeis bij archeologische opgravingen aangetroffen. Extra bijzonder en uniek aan dit exemplaar is dat niet alleen een fragment van het zeisblad is gevonden maar dat het gaat om het complete zeisblad. Inclusief het beslag en afdruk van de steel.

 

De archeologische resten uit de 1e tot 3 eeuw na Chr. kwamen aan het licht tijdens het archeologisch onderzoek dat door Econsultancy in opdracht van het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) is uitgevoerd om de bouw van een vrijstaande woning op deze locatie mogelijk te maken. Door de bodemingrepen die nodig zijn voor de de bouw van deze woning, kunnen eventueel in de ondergrond aanwezige archeologische resten verloren gaan. Daarom liet het PHTB een archeologisch onderzoek uitvoeren. “Het PHTB heeft meer locaties in de Bommelerwaard waar woningen mogelijk worden gemaakt als onderdeel van de herstructurering. Hiervoor worden oude kassen op onwenselijke locaties gesloopt. Waar woningen komen, doen we onderzoek. Indien hier archeologische vondsten worden gedaan, werken we mee aan de restauratie hiervan. We volgen hierbij het advies van Econsultancy. Door deze objecten tentoon te stellen, ontstaat meer inzicht in de geschiedenis van de Bommelerwaard. Deze vondst toont aan hoe rijk de geschiedenis van de Bommelerwaard is,” aldus Teun Biemond, directeur van PHTB.

De zeis is overgedragen aan restauratieatelier Restaura. De zeis zal nu een intensieve behandeling ondergaan waarbij deze wordt uitgeprepareerd, ontzout, geconserveerd en gerestaureerd. Daarna kan de zeis worden tentoongesteld in een museum. Dat duurt echter nog even, want het hele restauratieproces zal een jaar in beslag nemen. In afwachting van een tentoonstelling worden alle gevonden objecten bewaard in het provinciaal depot.

Gekoppelde relaties:

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Hoofdweg 240 3067 GJ Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: