Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Verkennend archeologisch booronderzoek Hellevoetsluis

Econsultancy heeft voor Zeisles.nl een verkennend archeologisch booronderzoek uitgevoerd aan de Kreekweg in Hellevoetsluis. Sandy van den Ban van Zeisles.nl wil hier een CSA-tuinderij opzetten. CSA staat voor community supported agriculture. Op een duurzame wijze wordt groente en fruit geteeld voor de buurt en buurtbewoners worden op een actieve manier bij de tuinderij betrokken. Ze mogen zelf plukken of op de tuinderij kijken.

Sandy: “De tuinderij volgt zoveel mogelijk de principes van de permaculuur, waarbij de mens denkt aan de lange-termijn-overleving. Voedselvoorziening moet zorg dragen voor behoud of zelfs verbetering van ecosystemen. Goed zijn voor de mens, voor de aarde en eerlijk delen zijn de drie principes van de permacultuur.”.

Verzonken vijver
Op de tuinderij wordt ook een waterbassin aangelegd om een buffer te creëren voor droge tijden. Dit bassin doet niet alleen dienst als waterberging, maar ook als vijver voor allerlei insecten en amfibieën.

Sandy: “Om het bassin zoveel mogelijk in het landschap op te laten gaan, willen wij geen grote zwarte opgaande plastic bak op het land, maar een verzonken vijver, zodat dieren kunnen drinken en zwemmen. Ook mensen kunnen hier in zwemmen en zo krijgt dit bassin meerdere functies.”

Geschiedenis
Het eiland Voorne maakte rond het jaar 1000 deel uit van een groter veengebied. Dit veengebied is in de 10e en 11e eeuw ontgonnen, onder andere door Cisterciënzer monniken. Resten van hun klooster zijn terug gevonden onder de wijk Ravense Hoek, iets ten westen van het plangebied. Door de ontwatering van het veengebied daalde het maaiveld, wat verder in de hand werd gewerkt door moernering, het afgraven van veen voor zoutwinning. Hierdoor werd het gebied gevoelig voor overstromingen en in de loop van de 13e eeuw werd het gebied door de zee verzwolgen. Het veenlandschap verdween onder een dikke laag wadzand. Uiteindelijk slibden de wadplaten in het gebied zo hoog op dat ze, beetje bij beetje, konden worden ingepolderd. Het plangebied ligt in de polder Nieuwenhoorn, die in 1368 is opgericht. Het plangebied is sindsdien altijd als landbouwgrond gebruikt.

Archeologisch onderzoek
Omdat het gebied volgens de archeologische verwachtingskaart van de gemeente Hellevoetsluis een redelijke tot hoge verwachting heeft voor archeologische resten en de bodem voor de aanleg van het bassin wordt vergraven, is archeologisch onderzoek nodig. Dit onderzoek is door Aard-Jan Wullink van Econsultancy.nl uitgevoerd als een verkennend booronderzoek.

Aard-Jan: ”Met het verkennend booronderzoek kijken we of er nog iets bewaard is gebleven van het middeleeuwse veenlandschap dat onder de wadafzettingen uit de 13e en 14e eeuw is verdwenen. Als dat het geval is, dan kunnen we in het plangebied archeologische resten uit 10e tot de 13e eeuw verwachten. We moeten dan gaan onderzoeken of er ook echt archeologische resten aanwezig zijn.”

Resultaten
De eerste resultaten van het veldonderzoek laten zien dat het middeleeuwse veenontginnings-landschap door de latere overstromingen toch wel is aangetast en de kans op archeologische waarden uit de Late Middeleeuwen in het plangebied klein is.

 

Tekst: Aard-Jan Wullink, december 2018

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Hoofdweg 240 3067 GJ Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: