Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Vleermuisonderzoek gemeente Capelle aan den IJssel

In de gemeente Capelle aan den IJssel wordt een leegstaand kantoorpand getransformeerd tot woningen. Econsultancy heeft met vleermuisonderzoek aangetoond dat vleermuizen in de gevels van het desbetreffende kantoorpand verblijven. Tijdens de renovatie moet rekening gehouden worden met de verblijfplaatsen van deze beestjes, die wettelijk beschermd zijn. Manon de Visser, projectleider ecologie, legt uit:

“Vleermuizen kunnen mogelijk hinder ondervinden van de geplande renovatiewerkzaamheden, ook al wordt het kantoorpand niet gesloopt. Door het aanbieden van vleermuiskasten op verschillende plekken in de omgeving, geven we vleermuizen de mogelijkheid om tijdelijk ergens anders te verblijven, totdat de renovatiewerkzaamheden zijn afgerond.”

Bomen
In totaal zijn 16 vleermuiskasten opgehangen binnen een straal van 100 meter rondom het kantoorpand. Een deel daarvan hangt aan gebouwen in de omgeving, het andere deel aan bomen.

“Dit keer hebben we de kasten aan de bomen gehangen middels spanbanden. Dat gebeurt niet vaak, in de meeste gevallen hangen kasten namelijk aan muren. In het geval dat vleermuiskasten wel in bomen worden gehangen, gebeurt dit soms met behulp van een schroef of spijker in de stam. Om te voorkomen dat de bomen beschadigd raken, hebben we echter samen met de gemeente gekozen voor spanbanden. Het ijzerdraadje dat onderaan de kasten bevestigd is en rondom de stam zit, voorkomt dat de kasten door harde wind gaan klapperen.” 

Oriëntatie
Er is genoeg speling voor de boomstammen om voorlopig verder te groeien. Natuurlijk zijn de kasten wel stevig genoeg bevestigd, waardoor niet te verwachten is dat dit problemen op zal leveren voor de stabiliteit van de kasten. Bij het ophangen van vleermuiskasten moet overigens met nog veel meer factoren rekening worden gehouden.

“Je kunt niet zomaar een kast ophangen en verwachten dat een vleermuis er gebruik van maakt. We moeten rekening houden met de oriëntatie ten opzichte van de zon in verband met temperaturen. Daarbij is de hoogte ten opzichte van de grond belangrijk, om te voorkomen dat roofdieren, zoals katten, gemakkelijk bij de kast komen. Daarbij houden vleermuizen er doorgaans van om wat hoger te gaan zitten. Verder plaatsen we kasten het liefst in een donkere omgeving en zorgen we ervoor dat er een vrije in- en uitvliegopening is. Als er namelijk heel dicht bij de kast takken of palen voor de kastopening aanwezig zijn, kan een vleermuis hier in de vlucht tegenaan botsen en zichzelf bezeren.”

Tijdelijk
De vleermuiskasten in de bomen dienen als tijdelijke vervanging van paarverblijfplaatsen van de gewone dwergvleermuis in het kantoorpand. Vanuit deze type verblijfplaatsen en de directe omgeving ervan, lokken mannetjesvleermuizen middels speciale, ultrasone geluiden de vrouwtjesvleermuizen om te paren. Het paarseizoen valt in de maanden augustus tot en met oktober. Door de maatregelen van Econsultancy zullen de mannelijke vleermuizen dus voldoende mogelijkheden hebben om het lokken van vrouwtjes ongestoord voort te zetten!

 

Tekst: Manon de Visser, 18 januari 2019

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Hoofdweg 240 3067 GJ Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: