Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
HomeDienstenEcologie › Vleermuisonderzoek

Vleermuisonderzoek

 

Vleermuizen en de Wet natuurbescherming

Alle vleermuissoorten in Nederland zijn streng beschermd. Dit is geregeld in de Wet natuurbescherming. Heeft u plannen voor sloop of grootschalige renovatie? Dan kan het zijn dat u een ontheffing moet aanvragen. Wanneer wij een quickscan op de locatie uitvoeren kunnen wij zeggen of een onderzoek naar vleermuizen nodig is.

Ontheffing aanvragen

Bij sloop of renovatie moet u een ontheffing op de Wet natuurbescherming aanvragen bij de provincie. Het vleermuisonderzoek is onderdeel van de ontheffing. Wij voeren het onderzoek naar vleermuizen uit en doen voor u de aanvraag voor ontheffing bij de provincie.

Hoe lang duurt een onderzoek naar vleermuizen?

Een vleermuisonderzoek omvat meerdere veldbezoeken in de periode april-september. Het is een behoorlijk complex onderzoek. De soortgroep kent gedurende het jaar verschillende verblijfplaatsen, met elk hun eigen functie. Een verblijfplaats kan gemakkelijk over het hoofd worden gezien.

In welke periode doe je vleermuisonderzoek?

Vleermuisonderzoek is seizoensgebonden en kan alleen goed uitgevoerd worden van april tot en met september. Wanneer u in oktober plannen maakt voor een ontheffingsaanvraag, betekent dit dus dat u pas in april een vleermuisonderzoek kunt laten doen. Na de benodigde onderzoeken start de periode van ontheffing aanvragen die minimaal 25 weken duurt. Houd vroegtijdig rekening met het uitvoeren van een vleermuisonderzoek om zo onnodige vertraging van de plannen te voorkomen.

Wie kan een vleermuizenonderzoek doen?

Vanuit het Netwerk Groene Bureaus is een minimum onderzoeksinspanning afgesproken. Dit is vastgelegd in het zogenaamde vleermuisprotocol. Dit protocol geeft richtlijnen ten aanzien van de periode van het onderzoek, de tijden en bijvoorbeeld de weersomstandigheden. Econsultancy voert haar onderzoeken conform dit vleermuisprotocol uit.

Begeleiding na het onderzoek

Na het vleermuisonderzoek doen wij voor u de daaropvolgende ecologische begeleiding. Wij dragen praktische oplossingen aan voor de bescherming van de aanwezige vleermuizen. De oplossingen variëren van het aanbrengen van de juiste nestkasten tot ideeën voor natuurinclusief bouwen

 

 

Geïnteresseerd? Vraag nu vrijblijvend een offerte aan.

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Hoofdweg 240 3067 GJ Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: