Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Als de kat van huis is dansen de muizen op tafel

Creatieve muizenval


Potten vol botten. Een griezelige vondst die vragen oproept. Van wie zijn die botten? Hoe komen ze in die potten en waarom zitten ze daarin? Potten met een zelfde vulling werden gevonden bij eerdere opgravingen. De vorm van de potten kan verschillen maar de locatie is altijd hetzelfde: rondom een voedselopslag. Peter Wemerman, aardwerkspecialist en projectleider archeologie doet onderzoek. Wat is hier aan de hand? 

Al sinds mensenheugenis heeft men last van ongedierte. Niet alleen heel vervelend als ze in je voorraadkast hebben huisgehouden. Ze kunnen ook nog eens allerlei nare ziektes overbrengen. Om er van af te komen zet je een val. Ook in vroege tijden deden ze dat al op een creatieve manier.

Muizenpotten

In de buurt van opgeslagen gewassen werden met water gevulde potten in de grond gegraven. Door de muizen op te jagen vielen ze in de pot en verdronken. Het gebruik van potten voor het vangen van ongedierte lijkt al vanaf de 11e of 12e eeuw voor te komen. Tot in de 19e eeuw worden potten nog ingegraven met deze bedoeling.

Ook uit de zestiende literatuur is het gebruik van potten voor het vangen van knaagdieren bekend: “Rontomme de bergen delffdij eerde potten doende daerinne halff vol waeters, de muijsen diet in de bergen niet houden en mogen zij moeten drincken, zoo lopense in de potten soodat ghij se met vier oft vijffhondert op eenen nacht versmoort daerinne vindt liggende”

Dierlijke botresten

Dat dit soort muizenvallen goed hebben gewerkt, blijkt wel tijdens een archeologische opgraving van Econsultancy in Hedel. Als de inhoud ervan wordt gezeefd worden de skeletten van wel tientallen muizen gevonden.

“Als aardwerkspecialist weet ik veel van aardewerk, maar van dierlijk botresten een stuk minder,” vertelt Peter lachend. “Gelukkig hebben wij heel veel diensten in huis, waaronder ecologie. Mijn collega Edwin Witter heeft de botresten gedetermineerd. Het gaat hier om resten van veldmuizen. Van deze muizen zijn de complete schedels inclusief de beide onderkaken bewaard gebleven.”

Reconstructie muizenpotten

Op de locatie zijn een zestal potten, of resten daarvan, aangetroffen die waarschijnlijk als muizenpot dienst hebben gedaan. Het gaat hierbij om vijf grijsbakkende potten en één steengoed kan. De potten en de kan waren in de bodem ingegraven. Door latere bodembewerking zijn de bovenzijden van deze objecten beschadigd geraakt. Bij deze pot zijn de randfragmenten bewaard gebleven en heeft Peter de hele potvorm gereconstrueerd.

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Hoofdweg 240 3067 GJ Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: