Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Bodemsanering Stadhaven Minerva

Als student zelfstandig wonen met de faciliteiten van een hotel? Student Experience (SXP) maakt dit mogelijk. De organisatie biedt woningen aan in een modern studentencomplex in diverse studentensteden. Op de Moermanskkade in Amsterdam, midden in voormalig Stadhaven Minerva, wordt momenteel hard gewerkt aan de realisatie van de nieuwste SXP-locatie. Een belangrijk onderdeel daarvan is het saneren van de in het verleden gedempte insteekhavens. Integraal projectleider Leendert Lau heeft de nodige kennis opgedaan met deze specifieke vorm van saneren. Hij legt ons uit wat dit inhoudt.

19 augustus 2018

Dempen insteekhavens
Wat nu bekend staat als Stadhaven Minerva is rond 1880 ontwikkeld toen destijds de insteekhavens werden gegraven. Deze doodlopende havens werden gebruikt voor het overslaan en opslaan van hout. Vanaf 1960 veranderde de bedrijfsvoering rond houtopslag en verwerking en leidde dit tot het dempen van de meeste insteekhavens. Dit duurde tot eind jaren 60 van de vorige eeuw. Het dempen gebeurde veelal met verontreinigd materiaal van verschillende afkomst. De zo ontstane terreinen werden geëgaliseerd en geschikt gemaakt voor industriële bebouwing, met name hout-opslagloodsen. In het begin van de 21e eeuw is de bedrijvigheid in het gebied verplaatst naar andere locaties binnen het havengebied. Hierdoor ontstond er ruimte voor een nieuwe gebiedsvisie en de daaraan gerelateerde bedrijvigheid.

Specialistische kennis
“Vanwege deze nieuwe bedrijvigheid wordt Stadshaven Minerva nog verder geherstructureerd. Het havenbedrijf van Amsterdam heeft Econsultancy gevraagd om de specialistische kennis die in het verleden is opgedaan met sanering van gedempte insteekhavens in te zetten”, vertelt Leendert. Als integraal projectleider bij Econsultancy, begeleidt Leendert projecten vanaf de tekentafel tot aan de bouw. Dit project is anders. “Eerder heb ik in dit gebied meerdere soortgelijke projecten gerealiseerd. Keer op keer is tijdens de uitvoering daarvan gebleken dat de locatie-specifieke omstandigheden significant afwijkend van elkaar zijn. Voorafgaand aan de sanering is theoretisch van alles te berekenen. In de praktijk blijkt dit niet met elkaar overeen te stemmen! Zo is afhankelijk van de samenstelling van het dempingsmateriaal de invloed op het grondwater steeds verschillend. Ook bij deze sanering blijkt dit weer. Belangrijk is daarom om tijdens het saneren adequaat te reageren op afwijkingen. Nu speelt bijvoorbeeld de wijze van palentrekken een belangrijke rol om toch het beoogde tijdspad te kunnen realiseren."

Leendert is betrokken vanaf het aanbestedingstraject, de aanbesteding en de begeleiding van de uitvoerende aannemer. De werkzaamheden zijn half juli 2018 gestart en lopen door tot half september 2018 waarna het terrein wordt overgedragen aan de bouwaannemer.

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Hoofdweg 240 3067 GJ Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: