Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Eerste peilbuis in kader Planvorming Engbertsdijksvenen geplaatst

Vanaf februari grondwaterstanden in en om het gebied gemonitord

Woensdag 20 december heeft Econsultancy in opdracht van Eijkelkamp op het perceel van landeigenaar Wilharms in Vriezenveen de eerste peilbuis van het grondwater monitoringsnetwerk Engbertsdijksvenen geplaatst. Hiermee kan er worden gemeten wat de effecten zijn van de maatregelen die nodig zijn voor de Natuurdoelen van het Engbertsdijksveen, zoals het herstel van levend hoogveen. In totaal zal Econsultancy 59 nieuwe peilbuizen plaatsen binnen een straal van circa 1,5 kilometer rond het gebied.

 

 

Projectmedewerker Andree Bruil in voorbereiding op het plaatsen van de eerste peilbuis.

,,We vinden het belangrijk om het verloop van de grondwaterstanden nu al te meten”, zegt Marcel Clewits. Hij is technisch manager van het project Planvorming Engbertsdijksvenen. ,,Voor het herstel van het levend hoogveen is vernatting van het natuurgebied noodzakelijk. Maar we willen het buiten het natuurgebied zo droog mogelijk houden. Dus we zoeken maatregelen die zo min mogelijk impact hebben op de omgeving. Om dat zeker te weten willen we nu al de grondwaterstanden buiten het natuurgebied goed in de gaten houden.”

Het monitoringsnetwerk is samen met de bewoners en landeigenaren opgesteld. Zij hebben meegedacht over waar peilbuizen moesten komen. ,,Daar is bewust voor gekozen omdat zij hele specifieke gebiedskennis hebben”, licht Clewits toe. ,,We hebben eerst zelf een voorstel gemaakt en dat tijdens een aantal gespreksrondes toegelicht. Omwonenden hadden suggesties om bepaalde peilbuizen te verplaatsen en om er nog een aantal aan toe te voegen. Daar hebben we naar geluisterd. Een aantal peilbuizen is na de gespreksronde op aangeven van de omgeving verplaatst.”

In Februari 2018 staan alle peilbuizen in de grond en starten de metingen. In de nieuwsbrief die het project Planvorming Engbertsdijksvenen maandelijks verstuurt naar belangstellenden zal regelmatig aandacht aan de meetgegevens worden gegeven. Inschrijven voor de nieuwsbrief kan via een mail naar planvormingengbertsdijksvenen@gmail.com.

Gekoppelde relaties:

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Max Euwelaan 21-29 3062 MA Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: