Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Er was eens een klokjesgentiaan....

In kaart brengen van een bijzondere plant

Er zijn verhalen van moeder natuur waar je mond van openvalt. Dit is er zo een. Het ‘sprookje’ van het gentiaanblauwtje. Een vlinder met een adembenemende levenscyclus en een vlinder die worstelt om te overleven. Waarom? Laten we bij het begin beginnen.

Levenscyclus in het kort
Het gentiaanblauwtje legt haar eitjes op de knoppen van de klokjesgentiaan. Het rupsje eet haar buikje vol en laat zich vervolgens vallen. Het wachten is op voorbij komende mieren die de rups meenemen naar hun nest. Daar wordt zij met open pootjes ontvangen omdat het rupsje dankzij chemische camouflage naar mierenkoningin ruikt. Ook het geluid dat de rups produceert, zorgt dat de mieren het rupsje koninklijk voeden tot het moment dat de rups verpopt. Wanneer de pop in een gentiaanblauwtje is veranderd moet het vliegensvlug het mierennest verlaten want ze is niet langer undercover. Redt ze het uit het nest, dan zal zij op haar beurt haar eieren leggen op de knoppen van de klokjesgentiaan. De cyclus is compleet. En zo leefden de gentiaanblauwtjes nog lang en gelukkig. Of niet? Het gentiaanblauwtje heeft het zwaar. Het gaat namelijk slecht met de klokjesgentiaan. En er is geen andere waardplant voor het bruin-blauwe vlindertje.

Waarom zoeken we hier de klokjesgentiaan?
De ecologen van Econsultancy gingen op pad om op het kroondomein Het Loo in kaart te brengen waar de klokjesgentianen staan die van levensbelang zijn voor het gentiaanblauwtje. Dit ecologisch onderzoek gaat vooraf aan een uitgebreide ruiming van explosieven zoals munitie en andere overblijfselen van militaire activiteit uit WOII. Bij de opsporing hiervan zal met regelmaat de schop in de grond gestoken worden en met groter materieel hele stukken worden afgegraven. Om te voorkomen dat bij die actie klokjesgentianen het leven laten, worden zoveel mogelijk plantjes in kaart gebracht middels GPS-coördinaten.

Wat is er te zien?
De omgeving waarin de ecologen aan het werk gaan is sprookjesachtig mooi in de ochtend. Dit is het leefgebied van dassen, edelherten en wolven. De prenten van dassen en herten bewijzen het. Zo af en toe speuren we de bosrand af in de hoop ook een blik op te vangen van het wild. Maar meest van de tijd zijn de ogen gericht op de bodem en zoeken we dit: de laatste bloemen of stengels van de klokjesgentianen.

Het werk zelf is niet moeilijk als je oog hebt voor de verschijningsvorm van het plantje. Ook zonder bloemen zijn ze snel te herkennen. Het frisse groen van de langwerpige blaadjes valt onmiddellijk op in de omgeving. Maar het gebied is nat en zeer ongelijkmatig. Als je niet oppast steekt je been in een gat met water en lig je omver. Met je neus in de uitgebloeide en zeldzame beenbreek. Wat je bij dit onderzoek tussen door tegenkomt aan bijzondere plantjes en sporenmateriaal, maakt dat je gelukkig mag prijzen als je als ecoloog een klus als deze in je schoenen geschoven krijgt.

Het resultaat van dit onderzoek
In totaal zijn 80 GPS coördinaten ingevoerd. Hierdoor wordt duidelijk in welk deel van het Kroondomein de klokjesgentiaan voorkomt. Bij het verder uitvoeren van de ruiming wordt met dit verspreidingsgebied rekening gehouden. De voor de levenscyclus al even belangrijke mierennesten, werden ook regelmatig aangetroffen. Sommige klokjesgentianen staan zelfs met de wortels in of rond het mierennest. De mierennesten zelf waren geen onderdeel van het onderzoek. Of het sprookje van de klokjesgentiaan goed afloopt kunnen we helaas niet garanderen. Maar dankzij de GPS coördinaten en verdere ecologische begeleiding van de werkzaamheden dragen we in ieder geval ons steentje bij aan de overlevingskansen.


Zoekt u professionals voor een ecologisch onderzoek of ecologische begeleiding? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan!

Bij de foto's boven: Alsof dit onderzoek in deze bijzondere omgeving niet bijzonder genoeg was krijgen we bij het verlaten van het gebied nog afscheidscadeau: voor ons staan 4 edelherten met allemaal een imposant gewei. Daar krijg je wel een adrenaline shot van. Het zal je werk maar zijn! Interesse? Bekijk onze vacatures.

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Max Euwelaan 21-29 3062 MA Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: