Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Het vleermuisseizoen is begonnen

Nachtwerk

Het vleermuisseizoen is begonnen, of toch niet? De koude nachten van afgelopen tijd gooien het schema van ecologen flink in de war. Door de lage temperaturen zijn er maar weinig insecten. De vleermuis blijft in zijn verblijfplaats. Geen vleermuis, geen inventarisatie….

Vleermuisonderzoek
Vleermuizen hebben een streng beschermde status in ons land. Ze verblijven vaak in spouwmuren van huizen, óók in moderne rijtjeshuizen. Bij sloop en renovatie moet rekening gehouden worden met de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen in het pand.
Om een goede inschatting te maken van de aanwezigheid wordt gewerkt volgens het Vleermuisprotocol 2017. Een volledig veldonderzoek beslaat meerdere nachtelijke onderzoeksrondes in de periode april tot oktober, bij een minimale temperatuur van 7 graden Celcius. Voor sommige soorten is dat zelfs 12 graden Celcius. De weektemperatuur wordt constant in de gaten gehouden.

 

Nachtwerk
Ecoloog Edwin Witter vertelt:” Vleermuisonderzoek is en blijft nachtwerk. Bij normale omstandigheden gaan de vleermuizen in de nachtelijke uurtjes op jacht naar voedsel. Twee uur voor zonsopkomst zorg ik dat ik op een onderzoekslocatie aanwezig ben. In de schemering tijdens het zwermen zijn ze het beste te zien. Dan inspecteren ze de verblijfplaats en communiceren ze met elkaar. Het is een vermoeiende periode, maar altijd vol verrassingen. Zo liep ik eens naar huis van een vleermuisinventarisatie, stond ik midden in de bebouwde kom oog in oog met een ree…. We zitten nu al in mei, maar de weersverwachting ziet er goed uit. Hopelijk kunnen we snel voluit aan de bak.”

Klik op de afbeelding hiernaast om het filmpje van zwermende vleermuizen te bekijken. Vergeet niet het geluid aan te zetten.

Maatregelen
Bevinden vleermuizen zich in een slooppand, dan moet vervangende woonruimte voor de dieren aangebracht worden. Het liefst al voorafgaande aan de sloop in de directe omgeving, maar zeker ook bij de nieuwbouw. Vaak is het mogelijk dit praktisch op te lossen met behulp van vleermuiskasten. Het is dus zaak bij voorgenomen sloop of renovatie tijdig rekening te houden met de seizoens-gebonden mogelijkheden voor veldonderzoek.

Onze ecologen kunnen u begeleiden met uw plannen op het gebied van vleermuisonderzoek. Wilt u advies of een offerte aanvragen? Neem contact met ons op.

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Hoofdweg 240 3067 GJ Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: