Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Hoe staat het met?

Vleermuizen in Enschede

Het is hoogzomer en bijna niet voor te stellen dat we 4 maanden geleden de start van het vleermuisseizoen openden en ’s nacht met 7 man uren stonden te bibberen van de kou om wel geteld één vleermuis in zijn verblijf te zien kruipen.


Die nacht was slechts het begin van een groter onderzoek in Enschede dat gevolgd werd door een soortgelijke ochtendronde en daarbij nog 2 avondrondes.
De teller is niet stil blijven staan bij die ene vleermuis. De tussenstand voor deze grote locatie is één kraamverblijfplaats met in totaal 70 vleermuizen en drie zomerverblijven van individuele dieren. Zowel de kraamkamer als de individuele verblijven bevinden zich in twee van vier gebouwen. Maar, waar nu géén vleermuizen zijn gezien kan tóch een verblijfplaats zijn.

Hoe nu verder?

In de herfst volgen nog twee avondrondes. In dat seizoen zijn we dan specifiek op zoek naar baltsende vleermuizen. Deze vleermuizen gedragen zich anders en dat kan samen gaan met weer andere verblijfplaatsen. Mogelijk worden dan ook in de andere panden nog verblijfplaatsen aangetroffen.

Wat zijn de consequenties van het aantreffen van vleermuizen ?

Wat we nu al wel zeker weten, is dat voor de aanwezige vleermuizen maatregelen genomen moeten worden voordat de gebouwen gesloopt mogen worden. Omdat er sprake is van een kraamgroep zullen tijdelijke voorzieningen gemaakt moeten worden die het verlies van de huidige plaats compenseren. Deze alternatieve kraamkamers moeten minstens 1 kraamseizoen lang aanwezig zijn voordat de oude kraamkamers mogen verdwijnen.
Reken even mee: het is nu augustus en einde kraamseizoen. Wanneer er nú alternatieven aangebracht zouden kunnen worden begint de klok te tikken tot ná het volgende kraamseizoen. Dan pas mogen de huidige kraamkamers vernietigd worden. Slopen mag dus, los van wat nog gevonden wordt, niet voor september 2020. In werkelijkheid ligt het wat ingewikkelder omdat ook officieel ontheffing moet worden aangevraagd. 

Gaat u slopen of verbouwen?

Vraag nu al een quickscan aan, dat kan in elk seizoen. Wij inventariseren of de locatie aantrekkelijk is voor vleermuizen. Zo ja, dan kunnen wij zorgen dat het onderzoek naar vleermuizen op een gunstig moment start. We kunnen de onderzoeken zo plannen dat de kortst mogelijk vertraging ontstaat. Straks bouwen? Nu al aanvragen.

Doetinchem, 12-08-2019

Gekoppelde berichten:
Gekoppelde relaties:

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Max Euwelaan 21-29 3062 MA Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: