Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Interview met een projectleider water

Marloes van Meijel

“Water beslaat zo’n 70% van het aardoppervlak. We bestaan zelf voor zo’n 60% uit water en hebben net als planten en dieren water nodig om te overleven. Als je dit bedenkt, dan is het al gauw duidelijk dat water onmisbaar is in ons leven en onze leefomgeving.” Sinds juni 2020 is ze aan boord bij Econsultancy. Maak kennis met: Marloes van Meijel.

Ben jij een echte waterliefhebber?
Als kind was ik altijd al graag in en rond het water te vinden, lekker zwemmen en spelen. Later heb ik leren zeilen. Heerlijk om de hele dag op het water te zijn. De wind door je haren en geen razende auto’s om je heen. Water geeft mij een gevoel van ruimte en rust.

Maar water is meer dan dat voor jou. Kun je dat uitleggen?
Tijdens de lessen Aardrijkskunde op de middelbare school besefte ik dat wij in Nederland afhankelijk zijn van onze dijken. De dijken zorgen ervoor dat wij droge voeten houden en veilig zijn voor de verwoestende krachten vanuit de rivieren en zee. Ik besefte welke impact de klimaatverandering op ons heeft en hoe verwoestend de natuur kan zijn. De mens is dan maar nietig klein. Hoe kunnen we ons nu en in de toekomst beter voorbereiden op de effecten van de klimaatsverandering? Water speelt daarbij een belangrijke rol. Dit wekte mijn interesse en ik wilde hier graag meer van leren. Met veel plezier heb ik de opleiding Land- en Watermanagement afgerond.

Wat is de rol van water bij de klimaatverandering?
De mens wil altijd grip houden op wat er gebeurt in zijn omgeving. We hebben dorpen en steden gebouwd en infrastructuur aangelegd. Veel natuur is vervangen door steen. Het wordt steeds duidelijker dat onze steden (nog) niet zijn voorbereid op de effecten van de klimaatverandering als extreme droogte, extreme neerslag en hitte. Het vasthouden van water tijdens extreme neerslag kan ervoor zorgen dat we water behouden dat we kunnen gebruiken tijdens droge tijden. Ook heeft water in de stad een verkoelend effect en het heeft een positief effect op hoe mensen hun leefomgeving beoordelen.

Nu ben je projectleider Water. Wat houdt dat in?
Ik beoordeel bouwprojecten op basis van de invloed van de ontwikkeling op het watersysteem. Regenwater moet op het eigen perceel worden opgevangen en verwerkt volgens het principe ‘vasthouden, bergen, afvoeren’. Het regenwater wordt eerst zo veel mogelijk lokaal vastgehouden, daarna geborgen in het oppervlaktewater of een bergingsvoorziening, en pas als het niet anders kan, wordt het regenwater afgevoerd. Daar moet bij ontwikkelingen wel rekening mee gehouden worden en ruimte voor worden gereserveerd in het plan. Wij beoordelen de plannen en geven advies aan de opdrachtgevers wat de mogelijkheden zijn om het regenwater te verwerken binnen hun plangrenzen.

Je doet dit niet alleen. Hoe is het om onderdeel te zijn van team Water?
Als team zijn we afgelopen maanden gegroeid. We zijn nog volop in ontwikkeling en leren iedere dag van elkaar. We zijn betrokken met elkaar. Dat maakt het werken, zeker nu we veel thuis aan het werk zijn, leuk.

Bij Econsultancy draait het niet alleen om water. Hoe is dat?
De verschillende diensten die Econsultancy aanbiedt geeft ook de verscheidenheid aan kennis binnen het bedrijf weer. Dit zorgt er ook voor dat wij niet alleen bezig zijn moet ons ‘eigen’ vakgebied maar ook inzichten vanuit andere vakgebieden meekrijgen. Dit verruimt je zicht op een bepaald plan.

Wat zou je opdrachtgevers graag mee willen geven?
Zie de toepassing van water in je plan niet als belemmering maar als uitdaging voor het creëren van een omgeving die als positief wordt ervaren door haar gebruikers.

 

Roel van den Berg, Marloes van Meijel en Rens Nuwenhoud vormen samen team water 

Gekoppelde relaties:

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Max Euwelaan 21-29 3062 MA Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: