Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Japanse duizendknoop

Bestrijden of beheersen?

In Nederland komen verschillende soorten duizendknoop voor, maar de Japanse duizendknoop het meest. Het is misschien een aardig plantje om te zien, maar een crime voor de economie en de biodiversiteit. De sterke wortels en groei-kracht van de Japanse duizendknoop veroorzaken veel schade aan gebouwen, riolering en infrastructuur. Inheemse plantensoorten worden verdrongen en dat heeft weer schadelijke gevolgen voor bepaalde diersoorten. Niet best. Wat kun je er tegen doen?

Hoe kun je de plant herkennen?

De Japanse duizendknoop komt begin april uit de grond met kleine rode knoppen en groene blaadjes. Daarna groeit de plant snel door tot op bamboe lijkende, holle stengels met schilvormig blad. De plant kan een hoogte bereiken van zo’n 4 meter. In augustus en september verschijnen er smalle pluimen met witte bloemen. In de winter sterft de plant bovengronds af.

Hoe verspreidt de plant zich?

De Japanse duizendknoop is als sierplant geïntroduceerd in Nederland. Door de grote groeisnelheid en het ontbreken van natuurlijke vijanden, zoals schimmels, bacteriën en insecten, breidt de plant zich snel uit. Bestaande groeiplaatsen verspreiden zich onder de grond via een woekerend netwerk van wortelstokken. Ook vindt verspreiding plaats door maaien (maaisel kan uitgroeien tot nieuwe planten) en het verplaatsen van grond met wortelstokken. Heeft de plant zich eenmaal geworteld, dan is het foute boel.

Welke bestrijdingsmethoden zijn er?

De Japanse duizendknoop heeft een uitgebreid en diepliggend wortelstelsel dat tot 3 meter diepte kan reiken. Het compleet uitroeien van groeiplaatsen is daardoor erg lastig. Een klein stukje achtergebleven wortelstok of stengel kan uitgroeien tot een nieuwe plant. Er zijn verschillende bestrijdingsmethodes, maar een eenvoudige, goedkope oplossing is (nog) niet voorhanden. De meeste bestrijdings-methodes zijn een zaak van lange adem. Traditionele bestrijdingsmiddelen helpen niet. Maatregelen kunnen gericht zijn op het beheersen van groeiplaatsen, door bijvoorbeeld regelmatig te maaien waardoor de plant kracht verliest. Op risico-locaties, bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten en dijken, kunnen bestrijdingsmethodes zoals afgraven of afdekken worden gebruikt. Ook zijn er experimentele bestrijdingsmethodes, zoals elektrocutie en verhitting.

Het leefgebied inventariseren

Welke bestrijdings- of beheersmethode het meest effectief is, is dus sterk afhankelijk van de situatie. Econsultancy kan hierin adviseren. Met behulp van een drone en GPS gegevens wordt het leefgebied van de Japanse duizendknoop exact in kaart gebracht. Aan de hand van deze gegevens wordt een oppervlakte berekening gemaakt en het gebied afgekaderd. Ook wordt gekeken waar het grondwater begint. De plant zal zich daar niet wortelen. Zo is precies duidelijk welke oppervlakte en hoe diep er afgegraven moet worden.

Heeft u advies nodig hoe u de Japanse duizendknoop het beste kunt bestrijden of beheersen? Vraag nu een vrijblijvende offerte aan!                                                                   Of neem contact op met Ronald Kok 06–40659229, R.Kok@econsultancy.nl.

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Hoofdweg 240 3067 GJ Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: