Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Over slangen, modderkruipers en groene glazenmakers

Ecologisch onderzoek in een waterrijk gebied

We gaan op slangenjacht. Het komt niet iedere dag voor dat we een gebied onderzoeken waarin we één van de 3 inheemse slangensoorten zouden kunnen vinden die Nederland rijk is. We gaan een nat gebied in en de soort die we daar zouden kunnen aantreffen is: de ringslang. Een vrij zeldzame soort die op de Rode Lijst staat.

Onderzoek in waterrijk gebied

In het noorden van Nederland ligt een gebied met eindeloos veel kanaaltjes en bruggetjes. Toeristen van over de hele wereld komen kijken naar deze bijzondere omgeving. Voor onze projectleiders is deze locatie inmiddels een vertrouwde plek. Het ecologisch onderzoek wat we hier voor Econsultancy uitvoeren loopt namelijk al even. De slangenpopulatie inventariseren is slechts een onderdeel van het werk. Het gebied waar we onderzoek doen is het leefgebied van een aantal bijzondere dieren waarvan enkele beschermd zijn. Het naderonderzoek is gericht op de beschermde soorten. De ringslang is er daar één van.

Hoe zoek je ringslangen?

Reptielen, zoals de ringslang, zijn ‘ectotherm’. Dit betekent dat zij voor wat betreft hun lichaamswarmte afhankelijk zijn van de omgevingstemperatuur. Om op te warmen zoeken ze een beschut plekje in de zon totdat ze opgewarmd zijn. Met die kennis zij we al eerder op pad geweest en hebben we een aantal van die plekjes gecreëerd. Daarvoor is niet veel meer nodig dan tapijttegels uit de bouwmarkt. De goedkoopste zijn prima, zwart heeft de voorkeur omdat dat sneller opwarmt in de zon. Zodra de zon gaat schijnen kruipen de slangen op hun favoriete opwarmplekje en de kans is groot dat een slang de ruimte onder de tapijttegel als favoriet plekje heeft gekozen. Bij iedere tegel langs de route (totaal 33 stuks) stoppen we en wordt de tegel opgetild. En dan...niks. En nog eens niks. Nou ja niks: de mieren zijn dol op de tapijttegels en onder menig tegel is al een compleet mierentehuis ontstaan. Inclusief eieren en kraamkamers. Ook mooi. Maar niet wat we zoeken. Het duurt niet lang of we verrassen dan toch een mooie ringslang die nog op een steiger onder een tegel ligt op te warmen. Tegel optillen, foto’s schieten én genieten van de soepele bewegingen waarmee het dier zich snel ‘uit de voeten’ maakt

Hoeveel ringslangen zitten hier?

In de verschillende rondes die hier dit jaar gemaakt zijn hebben we ringslangen van verschillende grootte gezien. Kleinere ringslangen die voornamelijk kikkervisjes en salamanderlarven eten, en de wat grotere die waarschijnlijk al jagen op kikkers, vissen en salamanders. Van een aantal exemplaren hebben we een foto kunnen maken!

Waarom doen we dit ecologisch onderzoek?

Zoals bij de meeste ecologische onderzoeken is een momentopname van een omgeving niet voldoende. Naar aanleiding van een quickscan die al eerder is gemaakt, maken we niet alleen een inventarisatie van de ringslangen maar onderzoeken we ook het voorkomen van verschillende beschermde diersoorten. De ene soort vliegt, de ander kruipt en weer andere zwemmen. In deze omgeving is de biodiversiteit groot. Vleermuizen en huismussen, waarvoor we zeer regelmatig onderzoek doen, zijn hier inmiddels ook gesignaleerd.

Ecologische onderzoek in het water

Met schepnet en cuvet (glazen bak) wordt gezocht naar beschermd onderwaterleven. De omgeving is geschikt voor de grote modderkruiper en gestreepte waterroofkever, beide een beschermde soort. dit onderzoek leverde leuke ontmoetingen op met de kleine modderkruiper, zeelt, snoek, marmergrondel en de Amerikaanse rivierkreeft. De grote modderkruiper en gestreepte waterroofkever zijn niet aangetroffen. De locatie is ook geschikt voor libellesoorten. De afgelopen maanden is gezocht naar het voorkomen van verschillende beschermde soorten. Het geoefende oog van onze ecoloog spot zo ongeveer elke libel. Maar de beschermde soorten waarnaar we op zoek waren zijn niet gesignaleerd. De langwerpige schiereilanden zijn een ideale leefomgeving voor vissen, salamanders, libellen. De ontwikkelaar die dit stuk heeft gekocht gaat hier vakantiehuisjes bouwen. De kenmerkende kanalen blijven grotendeels intact en de geplande bruggetjes geven dit stuk het kenmerkende aanzicht van dit gebied. 

Ontheffing van de Wet natuurbescherming

Voor een aantal aangetroffen dieren moet, voordat sloop- en graafwerkzaamheden beginnen, een onderkomen worden gezocht. Soms een tijdelijk onderkomen, voor tijdens de bouwfase, maar ook in de nieuwe situatie mag de soort er niet op achteruitgaan. Omdat enkele diersoorten die we hebben aangetroffen streng beschermd zijn, moet er een ontheffing van de Wet natuurbescherming worden aangevraagd. Wanneer het onderzoek is afgerond, april 2021, zullen we aan de hand van de complete inventarisatie een rapport opleveren met aanbevelingen voor de straks gewijzigde situatie. De Provincie zal het rapport toetsen en als alle onderzoeken voldoen en de aanbevelingen correct zijn, wordt de ontheffing verstrekt.

Vanaf het begin van het nader ecologische onderzoek tot en met de verstrekking van de ontheffing zullen er ongeveer 18 maanden verstreken zijn. 
Ook voor een minder groot terrein of een gebied met minder biodiversiteit kan de tijd tot de ontheffing 1,5 jaar zijn. Wanneer één beschermde diersoort aanwezig is, reken dan in ieder geval circa 1-1,5 jaar tot de ontheffing verleend wordt.

Start het ecologisch onderzoek zo snel mogelijk

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: start bij (ver)bouw plannen allereerst met een ecologische quickscan. Als een ontheffing voor de Wet Natuurbescherming nodig blijkt te zijn kun je er niet vroeg genoeg bijzijn. 

Wilt u weten hoe snel we bij u aan slag kunnen? Vraag nu een offerte aan!

 

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Max Euwelaan 21-29 3062 MA Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: