Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Romeinse ijzeren haardketting

Zeldzame vondst in Meteren

In het plangebied Voetakkerweg in Meteren wordt binnenkort door Waterschap Rivierenland een natuurvriendelijke oever aangelegd. Voorafgaand aan de aanleg is archeologisch onderzoek uitgevoerd. Het gebied blijkt vol van zeldzame archeologische resten te zijn. De resten kwamen aan het licht tijdens het archeologisch onderzoek dat door Econsultancy is uitgevoerd. Hierbij werd een zeer bijzonder “heet” hangijzer gevonden.

Grondsporen
Tijdens het archeologisch onderzoek zijn grondsporen uit de Romeinse tijd zichtbaar geworden in de vorm van greppels en diverse kuilvormen. De toenmalige bewoners gooiden hun niet meer bruikbare spullen en gebroken aardewerk er in weg. De sporen zijn onderzocht en dit toont aan dat de bewoning heeft plaatsgevonden de 1e – 3e eeuw. Wat toen voor de bewoners afval was is nu voor ons van grote waarde.

Zeldzaam
Het gevonden Romeinse aardewerk varieert van fijne tafelwaar, zoals terra sigillata (gestempeld aardewerk) en geverfde waar, tot wrijfschalen en transportamforen. Binnen de terra sigillata zijn enkele versierde fragmenten die voldoende goed bewaard zijn gebleven om hiervan een productiecentrum te kunnen bepalen. Maar de meest bijzondere vondst is die van een Romeinse haardketting.
De haardketting was in het verleden een veelgebruikt gebruiksvoorwerp: in elk huishouden werd er constant één gebruikt om ketels op te hangen in een houtvuur-schoorsteen. Haardkettingen bestaan uit relatief veel grote en massieve onderdelen. Dit maakt dat er doorgaans wel fragmenten van haardkettingen worden gevonden, maar bijna nooit compleet, zoals de haardketting van Meteren. Dit is uiterst zeldzaam.

Expositie
Archeoloog Sander Diependaal: “Omdat alle delen bewaard zijn gebleven kunnen we de samenhang reconstrueren. Tijdens de restauratie ervan worden alle delen op hun oorspronkelijke plaats teruggezet en weer met elkaar verbonden. Na de restauratie zal de haardketting weer één geheel vormen, waarbij de hoop is dat de versiering op de haardketting ook weer helemaal zichtbaar wordt, klaar voor expositie.”

 

Gekoppelde berichten:
Gekoppelde relaties:

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Max Euwelaan 21-29 3062 MA Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: