Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Van student tot archeoloog

Nicole de Koning

Van jongs af aan is ze geïnteresseerd in archeologie. Inmiddels is ze 23 jaar oud en heeft ze haar bachelor archeologie op zak. Ze volgt de masteropleiding Material Culture Studies aan de Universiteit Leiden en werkt daarnaast twee dagen per week bij Econsultancy. Wij zijn nieuwsgierig. Tien vragen aan Nicole de Koning, student en projectmedewerker archeologie.

Waar is jouw liefde voor archeologie begonnen?
"Als klein meisje was ik gek op dinosaurussen. Al vallen dino’s niet onder archeologie, maar onder paleontologie. De dinotijd wekte mijn interesse. Later begon ik mij ook steeds meer te interesseren voor periodes zoals de prehistorie."

Een logische keuze om archeologie te gaan studeren.
"Dat zou je zeggen, maar ik wist lange tijd niet dat je in Nederland archeologie kon studeren. Het was eigenlijk vanzelfsprekend om naar het mbo te gaan. Pas na het behalen van mijn vmbo-diploma kwam ik erachter dat archeologie op hbo-niveau in Deventer als studie werd aangeboden. Toen ik dat wist heb ik mijn havodiploma gehaald. En zo kon ik beginnen aan de studie Archeologie aan het Saxion in Deventer."

Hoe ben je bij Econsultancy terechtgekomen?
"In het derde jaar van de studie loop je een stage van drie maanden. Een klasgenootje tipte mij over Econsultancy. Na een gesprek met archeoloog Emile ten Broeke mocht ik beginnen. Emile werd mijn stagebegeleider."

Welke werkzaamheden mocht je uitvoeren?
"Gelijk in de tweede week mocht ik mee naar een opgraving van een oud kerkhof. Het vrijleggen van menselijke skeletten, ze uit de grond halen, de botten wassen en vervolgens determineren. Ik heb aan alle stappen bijgedragen."

Alles behalve saai zo te horen.
"Zeg dat wel. Zo mocht ik veldtechnicus Peter Wemerman helpen met het determineren van aardewerk. Emile heeft me meegenomen naar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om slijpplaatjes van bodemmonsters te maken. Dit zijn slides die door middel van een microscoop bestudeerd kunnen worden. Dat heeft mijn interesse voor archeologisch laboratoriumonderzoek gewekt, waardoor ik de master heb gekozen die ik op dit moment volg. Specifiek gericht op materiaalonderzoek door onder andere microscopisch en scheikundig onderzoek."

Heeft de stage je veel opgeleverd?
"Ja, ik heb aan zoveel projecten meegeholpen. Ik heb echt de kans gekregen om archeologie in de praktijk te ervaren. Mede dankzij de goede begeleiding van Emile. En dat niet alleen. Door deze stage wist ik dat ik mij wilde specialiseren in aardewerk."

Ook je afstudeerstage heb je bij Econsultancy doorlopen.
"Klopt. En ik heb er ook vakantiewerk gedaan!" Zegt ze lachend. "Na het afronden van mijn stage was het duidelijk dat ik graag bij Econsultancy wilde afstuderen. Bij de opgraving Aardhuis in Uddel was heel veel aardewerk aangetroffen. Een mooi onderwerp voor mijn scriptie. Samen met archeoloog Sander Diependaal heb ik de richting voor de scriptie bepaald. Het eindresultaat: 'Potten op het Veluwse platteland – Een studie naar het aardewerkcomplex van een vroegmiddeleeuwse nederzetting in Uddel (Utiloch)'."

Inmiddels afgestudeerd, bezig met je master en werkzaam bij Econsultancy. Hoe zit dat?
"Toen ik bijna klaar was met mijn afstudeerstage vertelde Emile dat een nieuwe vestiging in Zwolle werd geopend. Ik kom zelf uit Ermelo dus dat ligt goed in de buurt. Ik heb directeur Leo Oost gebeld en had geluk. Ik mocht meteen beginnen. Alles wat ik leer kan ik gelijk toepassen in de praktijk, ik kan mijn netwerk uitbreiden en ik word er nog voor betaald ook!"

Wat maakt Econsultancy een fijne werkgever voor jou?
"Het is een platte organisatie, met een positieve informele sfeer. Je krijgt veel vertrouwen en verantwoordelijkheid. Eigen initiatief wordt zeer gewaardeerd. Naast collega’s uit je eigen vakgebied werk je nauw samen met collega’s van andere vakgebieden."

Heb jij tips voor studenten en net afgestudeerden?
"Archeologie studenten moeten veel competenties halen binnen het archeologisch onderzoek. Bij Econsultancy is dat mogelijk. Maar bij Econsultancy leveren ze naast archeologie ook diensten op het gebied van bodem, infra, water, ecologie, geluid en omgeving. Dus ook voor andere studenten en afgestudeerden is het een interessant bedrijf. Ik weet dat ze nog mensen zoeken voor verschillende functies. Als het aan mij ligt, werk ik na mijn master nog steeds bij Econsultancy!"

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Max Euwelaan 21-29 3062 MA Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: