Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Van student tot archeoloog

Melissa van Mierlo

Melissa van Mierlo is 24 jaar oud en loopt al een tijdje mee bij Econsultancy. Als ze niet bij ons aan het werk is als projectmedewerker archeologie, volgt Melissa een Masterpogramma Archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Wij zijn nieuwsgierig. Wie is die stoere en ambitieuze meid?

Wilde je altijd archeoloog worden?
“Nee, eigenlijk niet”, glimlacht Melissa. “Als klein meisje speelde ik altijd graag buiten. Lekker ravotten. Ik was totaal niet bezig met wat ik later wilde worden. Pas toen ik een studie moest kiezen ben ik me gaan oriënteren. Op school had ik een voorliefde voor aardrijkskunde en geschiedenis. Archeologie is een mooie combinatie van die twee. Je bent een soort detective van het verleden.”

Je hebt gestudeerd aan het Saxion Deventer en inmiddels studeer je in Groningen?
“Klopt. Op het Saxion heb ik de richting advies, beleid en communicatie gestudeerd. In het 3e jaar kwam ik erachter dat ik nog verder wilde studeren. Ik wilde me graag verdiepen in het landschap en beleid. Bovendien heb je veel meer doorgroeimogelijkheden en verantwoordelijkheden binnen de archeologie na het behalen van je master. Na mijn afstuderen in 2018 heb ik een pre-master gedaan in Groningen. Nu volg ik daar mijn master Archeologie.”

Heb je ook een richting gekozen binnen je Master?
“Jazeker. Ik ben nu bezig met paleogeografie. Daarmee bestudeer je de landschapsopbouw in het verleden. De koppeling tussen mens en landschap vind ik daarin interessant. Waarom hebben mensen zich vroeger ooit op een plek gevestigd? Ook richt ik me op publieksbereik en erfgoed. Dat houdt onder andere in hoe je maatschappelijk draagvlak kunt vergroten voor archeologie.”

Is dat belangrijk voor je?
“Ja, heel belangrijk. Archeologie is van en voor het publiek. Er moet wat mee worden gedaan. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen!”, zegt Melissa enthousiast.

Je reist 4 dagen in de week dagelijks van Zutphen naar Groningen en weer terug. Daarnaast werk je ook nog eens 1 dag voor Econsultancy. Is dit wel vol te houden?
“Het is goed vol te houden hoor,” zegt Melissa lachend. “Ik moet nog een half jaar. Daarna begin ik met mijn stage en afstuderen. Dat valt te overzien! Als ik niet naar college hoef, vind ik het heerlijk om in de praktijk met archeologie bezig te zijn bij Econsultancy.”

Hoe ben je eigenlijk bij Econsultancy terecht gekomen?
“In 2016 heb ik stage gelopen bij Econsultancy. Mijn eerste stagedag herinner ik me nog heel goed. Ik kwam net terug vanuit een buitenlands project in Roemenië. Ik mocht meteen het veld in voor een project in Homoet. Daar moesten we talloze boringen zetten met de hand op een tracé van 1000 meter. Het was een hele zware eerste dag, maar ik vond het mooi. “

Het is niet alleen bij stage gebleven. Inmiddels werk je naast je studie ook bij ons.
“De stage is me goed bevallen. Er is een fijne sfeer binnen Econsultancy. Er zijn korte lijnen. Je kent iedereen binnen je vakgebied, ook als stagiair. Nadat ik mijn HBO had afgerond, heb ik een tijdje ergens anders gewerkt. Toen ik hoorde dat ze bij Econsultancy mensen zochten heb ik meteen contact gezocht. Ik kon gelijk beginnen!”

Welke werkzaamheden mag je uitvoeren?
“Stap voor stap word ik steeds meer losgelaten. Ook in het veld. Er wordt echt gekeken naar wat je aan kunt. Ik krijg veel ruimte en vrijheid om mijn eigen interesses op te zoeken. Dat voelt heel goed.”

Wat zijn jouw tips voor studenten?
“Je hoeft echt niet precies te weten wat je worden wil. Dat kun je altijd nog ontdekken, door het lopen van een stage bijvoorbeeld!”

Hoe zie jij jouw toekomst?
"Ik hoop werkzaam te zijn in de archeologische- en erfgoedsector. Of iets daaraan gerelateerd. Maar wie weet wat er op mijn pad komt…"

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Hoofdweg 240 3067 GJ Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: