Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Van student tot ecoloog

Iris Beijeman

Iris Beijeman ging in maart 2018 als stagiair ecologie bij Econsultancy aan de slag. Ze kwam vier maanden lang dagelijks werken bij de vestiging Rotterdam. Dit terwijl ze haar masterstudie volgt aan de Wageningen Universiteit. We zijn nieuwsgierig. Vijf vragen aan Iris Beijeman, student en projectleider Ecologie. 

Waarom koos je voor Econsultancy en wat zijn jouw ervaringen als stagiaire?

“Voor mijn master Forest and Nature Conservation zocht ik naar een stageplek waar veldwerk en kantoorwerk gecombineerd werden. Ik heb tijdens mijn stage een combinatie gemaakt tussen mijn eigen onderzoek en projecten van Econsultancy.”

Wat heb je zoal geleerd van deze complexe combinatie aan stageopdrachten?

“De afgelopen vier maanden heb ik ontzettend veel ervaring opgedaan in het veldwerk, het schrijven van rapportages en klantcontact. De wisselende werktijden gedurende de veldwerkperiode van vleermuizen, maakte deze stage totaal anders dan ik vooraf verwachtte. Dat vleermuizen tussen zonsondergang en zonsopgang vlogen wist ik wel, maar kennis over het veldwerk en de onderzoeksinspanning had ik niet. In de avond of heel vroeg in de ochtend op pad om rond te lopen en vleermuizen te zoeken, is toch best bijzonder.”

De veldwerkperiode kan, met name door de veldrondes tijdens nachtelijke uurtjes, zwaar zijn voor ecologen. Naast het reguliere veldwerk, deed jij dus ook onderzoek voor de universiteit. Wat hield dat in?

“Mijn literatuuronderzoek was gericht op het vergelijken van twee verschillende beschermingsaanpakken van vleermuizen bij renovatiewerkzaamheden. Beschermingsaanpak 1 is een standaard vleermuisonderzoek waarbij uitgebreid onderzoek wordt uitgevoerd en vervolgens maatwerk maatregelen worden genomen, zoals het ophangen van een bepaald type en aantal vleermuiskasten. De doorlooptijd van het vleermuisonderzoek kan lang zijn en soms oplopen tot één jaar, omdat vleermuisonderzoek seizoensgebonden is. De Wet natuurbescherming biedt nu een nieuwe oplossing; een integrale aanpak, beschermingsaanpak 2. Bij deze aanpak wordt al standaard aangenomen dat vleermuizen aanwezig zijn in een woning. Hierdoor wordt het uitgebreide onderzoek niet noodzakelijk geacht en kunnen eventueel direct vleermuiskasten opgehangen worden.”

Econsultancy was op de hoogte van beide aanpakken, maar niet van het nadrukkelijke verschil tussen de twee. Kun je uitleggen wat jij met jouw  onderzoek hebt bijgedragen en wat de conclusies van de vraagstukken zijn? 

“Ik heb vergeleken wat het verschil is voor de bescherming van vleermuizen bij de twee aanpakken en waar de winst voor bijvoorbeeld woningstichtingen of bouwbedrijven ligt. Na het lezen van vele rapporten en zoeken naar monitoringsresultaten, ben ik tot de conclusie gekomen dat voor bescherming van vleermuizen een uitgebreid onderzoek zeer nuttig is. Hierbij wordt exact in kaart gebracht waar de vleermuizen aanwezig zijn en welke maatwerk maatregelen getroffen kunnen worden. Echter is het voor woningstichtingen en bouwbedrijven weer voordelig om gebruik te maken van de integrale aanpak, omdat het dan niet verplicht is om uitvoerig onderzoek te verrichten en al van tevoren bekend is welke maatregelen getroffen moeten worden. Al met al is het lastig te concluderen wat de beste aanpak is voor alle partijen en ook voor de vleermuizen. Voor grootschalige projecten, waarbij hele woonwijken worden gerenoveerd, is de integrale aanpak erg gunstig. Kleinschalige projecten, voor enkele woningen, hebben toch meer baat bij de uitgebreide onderzoeken, omdat gerichte maatwerk maatregelen worden genomen.”

Wat zijn jouw plannen na de studie en hoe zie jij de toekomst van de vleermuizen tegemoet na het op doen van deze ecologische kennis.

“In de toekomst verwacht ik dat steeds meer woningstichtingen en bouwbedrijven gaan werken met de integrale aanpak. Wat betreft mijn toekomst? Ik ben sinds 1 augustus werkzaam bij Econsultancy als ‘projectleider ecologie’. Een baan waar ik stiekem al op hoopte toen ik begon met mijn stage en waar ik nog genoeg over kan leren, want als ecoloog ben je nooit echt uitgeleerd!”

Gekoppelde relaties:

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Hoofdweg 240 3067 GJ Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: