Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Vleermuisonderzoek - De start van het seizoen

De eerste vleermuisronde van 2019


Goed ingepakt tegen de kou loop ik een rondje om het leegstaande gebouw. Het is 04:30 uur. Ik vraag me af of ik om de hoek een man-met-bivakmuts ga tegenkomen of één van mijn collega’s ecologie. Beide hebben ongeveer dezelfde werktijden…..
Het seizoen voor vleermuizenonderzoek is gestart.
Ieder jaar van april tot oktober voert Econsultancy vleermuisonderzoek uit op locaties door het hele land. De inspectie van vandaag vindt plaats op een groot terrein in Enschede met daarop een aantal gebouwen die voor sloop in aanmerking komen. Ze moeten plaatsmaken voor nieuwe woningen. Op dit terrein vliegen zeker vleermuizen, maar: wonen ze ook in de panden die gesloopt gaan worden?

Voordat de zon opkomt vliegen de beestjes terug naar hun verblijfplaats en dat is het moment om waar te nemen. Of we wel of niet vleermuisverblijfplaatsen in de gebouwen gaan aantreffen is bepalend voor de planning van de sloop en de voortgang van het project. Aan het werk dus.
Het vleermuisseizoen bij Econsultancy is begonnen!

Onmisbaar: de vleermuisdetector

Ik ben op pad met 7 ecologen. Dat lijkt veel, maar het terrein is groot en de gebouwen liggen ver uit elkaar. Volgens het vleermuisprotocol moeten we twee uur voor zonsopgang aanwezig zijn. De terugkeer van de vleermuizen vindt voor de meeste soorten echter pas plaats in de laatste twintig minuten voordat de zon op is. Op dat piekmoment moet extra goed opgelet worden in de buurt van alle mogelijke verblijfplaatsen. Die verblijfplaatsen zijn bij een eerder bezoek overdag, tijdens de QuickScan, al geïnventariseerd. Gewapend met bat-detectors lopen de ecologen heen en weer over het terrein. Het is 05:30 uur. Er is op de apparaten nog weinig activiteit te zien. Is het te koud? Heeft de bijna volle maan de vleermuizen binnen gehouden? Een enkele overvliegende dwergvleermuis wordt gesignaleerd. De dwergvleermuis is de meest voorkomende soort en wordt herkend aan de frequentie waarop ze hun sonargeluid uitzenden. Klikt de bat-detector rond 45 Hertz? Een dwergvleermuis!

Een spannend half uurtje

Om 06:00 wordt iedereen een beetje zenuwachtig. Het is een half uur voor zonsopgang en als we verblijfplaatsen willen ontdekken moeten we ze nú in het vizier gaan krijgen. Dan opeens zijn ze er. Een opwindend geklik op 45 Hertz. Vleermuizen hebben de gewoonte om, voor ze hun verblijfplaats binnen gaan, even met elkaar rond te zwermen. Daarna verdwijnen ze, onvindbaar voor ons en het zonlicht, in de holtes waar ze de dag slapend doorbrengen. Dat zwermgedrag maakt het vinden van verblijfplaatsen in de vroege ochtend gemakkelijker dan ‘s avonds. ’s Avonds zijn ze binnen een seconde uit hun slaapplaats vertrokken. 

 

Verblijfplaats vleermuizen

Kleine fladderende beestjes in het vroege ochtendlicht. Een rondje vliegen en even de muur aantikken. Nog een rondje en weer even tikkertje met de muur spelen. Leuk om te zien, maar wij willen weten waar ze de dag gaan doorbrengen. Uiteindelijk is er 1 vleermuis die in rust op de muur gaat zitten, vlak onder de dakgoot. En terwijl je met je ogen knippert is ie opeens weg. Net zo snel als een muis verdwijnt ie in een stootvoeg. Het spleetje tussen twee bakstenen is niet ruimer dan één centimeter. En daarmee is vandaag één verblijfplaats ontdekt. Of deze verblijfplaats een kraamkamer zal zijn of slechts het verblijf van een enkele vleermuis, dat is na één inspectieronde nog niet duidelijk.

 

De eerste van vele vleermuisrondes

De ‘opbrengst’ van de ochtendronde vandaag is wat magertjes. Later deze maand zullen er nog verschillende ochtend- en avondrondes volgen. Het uiteindelijke resultaat van dit onderzoek naar vleermuizen is een rapport met daarin onder andere:

- Onderzoeksmethode vleermuizen
- Aantallen vleermuizen
- Soorten vleermuizen
- De functie die het gebouw heeft voor deze populatie vleermuizen
- Maatregelen om het verlies aan verblijfplaats op te vangen.
Met dit rapport kan Econsultancy ontheffing op de Wet natuurbescherming aanvragen voor de projectontwikkelaar.

Vleermuis-specialisten

Het werk voor het onderzoek op deze locatie is nog lang niet klaar maar ik ga met een tevreden gevoel naar huis. Omdat we toch een verblijfplaats hebben ontdekt én omdat ik er achter kom dat onze ecologen zo’n beetje alles weten wat er over vleermuizen te weten valt. Het onderzoek wordt daarbij keurig volgens de regels gedaan. Al krijg ik soms het gevoel dat de regels niet helemaal stroken met het gevoel van efficiëntie van onze vleermuis-specialisten.
Voor de enkele anti-kraak bewoners moet het een veilig gevoel zijn dat wij daar ’s nachts rondjes lopen. Ik heb in de tijd dat wij er waren tenminste geen enkele man-met-bivakmuts gezien.

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Max Euwelaan 21-29 3062 MA Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: