Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Vleermuisseizoen gestart

Het imago van de vleermuis heeft een deuk opgelopen nu hij met het coronavirus in verband wordt gebracht. Dat is niet nodig. Bij dit coronavirus gaat het om een enkele oversprong tussen diersoorten, waarschijnlijk met een tussengastheer. Dat betekent dat het geen zin heeft om vleermuizen te verjagen of uit te roeien, zeggen wetenschappers en zoogdierbeschermers. Ondertussen is het vleermuisseizoen weer gestart en zijn onze projectleiders begonnen met vleermuisonderzoek.

Ongeveer vanaf april ontwaken de meeste vleermuizen uit hun winterslaap. De start van het vleermuisseizoen. Tijdens dit seizoen onderzoekt Econsultancy op een heleboel verschillende locaties in heel Nederland of en hoeveel vleermuizen er aanwezig zijn.

Sloop en renovatie

Vleermuizen hebben een streng beschermde status in ons land. Ze verblijven vaak in spouwmuren van boerderijen, maar óók in moderne rijtjeshuizen. Bij sloop en renovatie moet rekening gehouden worden met de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen in het pand. Om een goede inschatting te maken van de aanwezigheid wordt gewerkt volgens het Vleermuisprotocol 2021.

Vleermuisonderzoek

Het seizoen voor vleermuisonderzoek loopt van april tot oktober, op voorwaarde dat de minimale temperatuur 7 graden Celcius is. Voor sommige soorten is dat zelfs 12 graden Celcius. De weektemperatuur wordt constant in de gaten gehouden. Een pittige tijd voor onze projectleiders, want vleermuisonderzoek is en blijft nachtwerk. Bij normale omstandigheden gaan de vleermuizen in de nachtelijke uurtjes op jacht naar voedsel. In de schemering van de ochtend komen ze terug. Ze inspecteren de verblijfplaats en communiceren met elkaar. Dan zijn ze het beste te zien. Twee uur voor zonsopkomst zijn de projectleiders aanwezig. Eind april komt de zon net na 06:00 uur op, maar in juni is dat bijna drie kwartier eerder. Reken maar uit!

Maatregelen

Zitten er vleermuizen in een slooppand, dan moet vervangende woonruimte voor de dieren geregeld worden. Dit kan vaak opgelost worden door vleermuiskasten op te hangen in de directe omgeving. Het is dus belangrijk bij voorgenomen sloop of renovatie al op tijd rekening te houden met de seizoens-gebonden mogelijkheden voor veldonderzoek.

 

De Zoogdiervereniging geeft antwoord op veel gestelde vragen over vleermuizen, het SARS-CoV-2 virus en de ziekte COVID-19.

Gekoppelde berichten:
Gekoppelde relaties:

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Max Euwelaan 21-29 3062 MA Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: