Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Vleermuistelling

Op pad met ecoloog Edwin Witter

Vleermuizen hebben een streng beschermde status in ons land. Ze verblijven vaak in spouwmuren van huizen, óók in moderne rijtjeshuizen. Bij de sloop van een huis of een pand moet rekening gehouden worden met de mogelijke aanwezigheid van deze beestjes. Door het uitvoeren van vleermuisonderzoek weten onze ecologen of ze er zitten en wat dan te doen. Een volledig veldonderzoek bestaat uit meerdere ochtend, avond en nachtelijke onderzoeksrondes in de periode van april tot en met oktober. We gaan een avond op pad met ecoloog Edwin Witter.

“We gaan vandaag vleermuizen tellen bij een speciale vleermuizenkast”, vertelt Edwin. Die kast hebben we hier 10 jaar geleden opgehangen in het kader van de sloop van een gebouw waar een kolonie van 200 gewone dwergvleermuizen verbleven. Die kolonie moest worden verhuisd om de sloop mogelijk te maken. Uiteindelijk is de sloop niet doorgegaan, maar de kast is wel in gebruik genomen door de vleermuizen en die gebruiken ze nu al meer dan 10 jaar. Ik ben benieuwd of er vanavond vleermuizen in zitten.”

Helemaal boven tegen de muur van het drie verdiepingen tellende pand hangt de vleermuiskast. Edwin tuurt met de verrekijker omhoog en voert een voorzichtige inspectie uit.
“Er ligt een enorme laag mest onder de kast. Dat betekent dat er veel activiteit is of in elk geval is geweest. Je kunt zien dat het vleermuiskeuteltjes zijn en geen muizenkeuteltjes. Als je er even in knijpt dan vallen vleermuiskeuteltjes helemaal uit elkaar omdat ze bestaan uit chitine pantsertjes. Dat zijn onverteerde resten van insecten. Het verstoft helemaal. Muizenkeutels zijn heel hard als je er op drukt.”

Vleermuistelling - Op pad met ecoloog Edwin Witter

De schemer begint langzaam in te vallen. De spanning stijgt. Edwin neemt een goede positie onder de vleermuiskast in en pakt zijn batdetector en teller tevoorschijn.
“Het is 21.45 uur. Dit is het moment wanneer de zon ondergaat. Ik verwacht dat zo rond 22.00 uur de eerste dieren uitvliegen. Je ziet dat we op de batdetector nu al een opname hebben van vleermuizen zonder dat er een dier rondvliegt. Als ze in de kast zitten maken ze allemaal sociale geluiden en die kun je al oppikken.”

Bij zonsondergang vliegen de dieren in verschillende richtingen uit op jacht naar insecten. Van april tot en met juni is de kraamperiode van de vleermuizen. De vrouwtjes jagen de hele nacht, maar keren halverwege terug om hun jongen te voeden.

Ademloos en geconcentreerd turen we naar de kast. Ja, daar is de eerste! Met een schoonheid en snelheid vliegen de vleermuizen één voor één uit. Zo tegen de schemerlucht is het werkelijk een prachtig schouwspel. Na ongeveer veertig minuten wordt het rustig. De teller blijft staan op 67.

Edwin: “67 is een mooi aantal, maar het valt me voor deze kast een beetje tegen. Ik had een iets grotere groep gehoopt. Maar goed, het is een aardig resultaat. Het is nu ongeveer 22:40 uur en de activiteit neemt al af. Her en der blijft een dwergje hier foerageren. Ik denk dat zo de eerste vrouwtjes wel weer terugkomen om hun jongen te gaan voeden. “

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Max Euwelaan 21-29 3062 MA Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: