Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Vliegende start gierzwaluw

Nestkast en lokgeluiden

Gierzwaluwen brengen de winter in het grote gebied tussen Mali en Congo door. Deze lange afstandstrekker is vanaf half april, begin mei een vertrouwde inwoner van Nederland. Maar wat weten we eigenlijk van deze vogel?

Vliegen
De gierzwaluw brengt vrijwel zijn hele leven vliegend in de lucht door. Zelfs slapen en voedsel vangen doen ze hoog in de lucht. Het voedsel bestaat uit vliegende insecten, zoals muggen, (zweef)vliegen en dag- en nachtvlinders. Het broedseizoen in mei en juni is een van de weinige perioden dat de gierzwaluwen zich niet continue in de lucht bevinden en op de nesten slapen. Eerst arriveren de mannetjes die het nest van vorig jaar opzoeken. De vrouwtjes arriveren een aantal dagen later. Het nest wordt weer opgeknapt met dingetjes die in de lucht zweven als pluisjes, haren en veertjes. Om de beurt broeden ze op de eitjes. Ietsje later in het seizoen zijn de gierzwaluwen die nog geen nestplaatsen hebben te zien. In de avond stijgen zij in groepen in een thermiek op tot een hoogte van wel vijf kilometer om in een soort halfslaap langzaam naar beneden te cirkelen.

Gieren
Gierend door de straten en luisterend naar terug gierende zwaluwen die op hun nesten zitten, horen ze welke locaties bezet zijn om zo nieuwe locaties te ontdekken. Het zijn kolonie broeders, dus zullen ze hun nesten vlak bij elkaar zoeken. Gierzwaluwnesten zijn het hele jaar door beschermd. Dus ook na de broedperiode mogen deze niet zomaar verwijderd worden. Zij zijn voor hun nestgelegenheid van onze bouwwerken afhankelijk en komen elk jaar op hetzelfde nest terug.

De allergrootste bedreiging voor de gierzwaluw is het verdwijnen van steeds meer nestgelegenheid. Dit door het slopen en renoveren van oude gebouwen en soms van hele stadswijken. In de nieuwe situatie is vaak geen nieuwe nestgelegenheid.

Lokken
Aegidia van Grinsven, projectleider ecologie vertelt:” Op locaties waar wij onderzoek hebben gedaan hangen wij vaak speciale kasten op voor de gierzwaluw. Deze soort gaat niet makkelijk een nieuwe kast bezetten. Om het succes van het functioneren van de kast te vergroten kunnen daarom vanaf begin mei tot augustus het beste lokgeluiden met een luidspreker afgespeeld worden vlak naast de nieuwe kast totdat de gierzwaluwen het ontdekt hebben. Zodra ze op de locatie een plekje hebben gevonden moet er gestopt worden met de geluiden. Door de gierzwaluwen een alternatieve nestgelegenheid te bieden, krijgen de jongen een vliegende start. Beter kan toch niet! Kunnen ze zich opmaken voor hun lange tocht terug naar Afrika begin augustus.”

Het geluidsfragment bevat een serie lokgeluiden van ongeveer 15 minuten die met een geluidsbox en eventueel een tijdschakelaar dagelijks op repeat afgespeeld kan worden nabij de nestkast. Er zitten pauzes in om overlast tot een minimum te beperken. Bij goed weer kunnen de lokgeluiden bij voorkeur dagelijks afgespeeld worden in de ochtend- en/of avonduren, maar dit kan ook overdag.

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Max Euwelaan 21-29 3062 MA Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: