Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

We tellen bloemen en bijtjes in Arnhem Zuid

Klaverbloemen rond je enkels, klaprozen tot aan je knieën en oog in oog met een prachtige kaardebol. Hommels, bijen en vlinders vliegen af en aan. Waar vind je die geweldige natuur? Niet iedereen hoeft daar ver voor te gaan. Bewoners van een wijk in Arnhem Zuid wonen daar midden in.

Dankzij het zaai- en maaibeheer van de gemeente Arnhem is de natuur tot in de woonwijk gebracht. Daar kun je enorm van genieten of je kunt je storen aan de hoge begroeiing. Wat was er mis met de kort gemaaide gazonnetjes? Gemeente Arnhem weet dat voor een prettige en gezonde leefomgeving veel verschillende dieren en planten belangrijk zijn. Hoe meer natuurlijke soorten hoe beter. Vandaar dat de berm op veel plaatsen al enige tijd maar 1 à 2 per jaar gemaaid wordt. Dat dat veel kleur aan bloemen oplevert is nu, in juni, duidelijk te zien. Maar levert het ook wat op voor de insecten? En dus voor insecten-etende vogels? En voor de bewoners? Daar kom je maar op 1 manier achter: onderzoek doen. Econsultancy doet dit onderzoek voor de gemeente.

Living labs
De wijk Malburgen in Arnhem Zuid is één van de 14 gebieden waarin Arnhem wil bijhouden wat het effect van ecologisch groenbeheer is. Komen er daardoor meer soorten planten en dieren bij? Verspreid over vier jaar wordt in deze zogenaamde ‘living labs’ onderzoek gedaan naar planten en dieren. Elk living lab wordt gedurende één jaar meerdere keren bezocht. De ecologen trekken er overdag en ’s nachts op uit met insectennetten, wildcamera’s en warmtebeeldapparatuur, om zoveel mogelijk soorten vast te leggen. Elke living lab wordt onderzocht op dieren die horen bij die omgeving. Vooral de soorten waarvan verwacht wordt dat aanpassingen aan het groenbeheer effect zal hebben. Vanaf april lopen regelmatig ecologen van Econsultancy door alle 14 living labs en afhankelijk van het type omgeving tellen zij onder andere vlinders, hommels, libellen, broedvogels, uilen, bosmieren, egels.

Welke planten heb je nodig?
Zie je klaver bloeien, dan zijn er hommels te zien. Zie je water met riet, dan zie je libellen. Mist Marco zo op het eerste oog nog plantensoorten? “Eerlijk gezegd zijn de brandnetels opvallend afwezig” is zijn antwoord. “Voor mensen een weinig aantrekkelijke plant. Voor een aantal vlinders is de brandnetel de enige plant waarop zij hun eieren zullen leggen. Ik hoop dus dat we die nog tegen komen vandaag!” Naast deze ‘insectentelling’ worden hier ook de huismussen geteld en de gierzwaluwen. Ook nachtdieren zoals de egels en de vleermuizen worden geinventariseerd. Vanzelfsprekend gelden daar andere onderzoekstijden voor.

De eerste start
De telling in 2021 is een 0-meting. Na deze meting volgt een advies van Econsultancy aan de gemeente Arnhem over hoe de ruimte in deze wijk nog beter benut zou kunnen worden voor diverse soorten. Over vier jaar zullen de 0-metingen in alle living labs uitgevoerd zijn. In de vier jaar daarna worden alle onderzoeken herhaald om het resultaat van aangepast groenbeheer te meten.

Insecten tellen in Malburgen
Marco de Haas loopt vandaag zijn ronde voor de vierde keer dit jaar. Elke keer dezelfde route. Op zijn pad telt hij alle vlinders, hommels en libellen die hij ziet binnen 4 tot 6 meter ziet. Marco is een expert op het gebied van insecten. Een flits van een vliegende libel is meestal voldoende om een streepje te zetten achter de juiste soortnaam. Weer één geteld. Op deze dag in juni vliegen er veel libellen die zich opwarmen op het wandelpad dat al even in de zon ligt. Ook verschillende soorten hommels worden gezien. Voor de vlinder is het de zogenaamde 'juni-dip': De voorjaarsvlinders zijn inmiddels uitgevlogen, en de zomervlinders laten zich nog niet zien. Andere soorten, die meerdere generaties per jaar hebben, zitten precies tussen twee generaties in. Op dit moment eten die rupsen zich vol en over een paar weken fladdert die nieuwe generatie vlinders weer van bloem tot bloem. Klaar om dan geteld te worden.

Smaken verschillen
Hier in de wijk is er afwisseling tussen bermen die 1 a 2 maal per jaar worden gemaaid en gazons die 16 x per jaar worden gemaaid. Er wordt altijd kort gemaaid op punten waar het verkeer zicht nodig heeft, op plaatsen waar je kunt voetballen of daar waar bewoners het veldje willen gebruiken voor spelende kinderen of picknicks. Op dit moment is het erg droog en warm buiten. Er zijn plaatsen langs de route waar je rechts de hoge en groen gekleurde berm ziet en links kortgemaaid en bruin verkleurd gazon. Het verschil tussen beide kanten in de zomer is groot. De niet gemaaide berm heeft groen, kleur, hommels en vlinders. Het gemaaide gazon is droog en er is geen leven te bekennen.
Als je nou niet geeft om groen, bloemen en dieren is er dan nog een reden om de berm niet te maaien? Het antwoord van Marco is: ‘Zeker!. De hogere begroeiing houdt het vocht was, alles blijft langer groen en koeler. Al zou er geen vliegje lol van hebben dan hebben de mensen er nog baat bij omdat de temperatuur prettiger is langs deze begroeide bermen.
Wat heeft jouw voorkeur? Glad gemaaide wegbermen of natuurlijke begroeiing? Smaken blijven verschillen waarschijnlijk. Twee bewoners van de wijk die Marco aanspreken zijn vol lof over wat ze iedere dag zien in de wijk. Die complimenten geven we bij deze graag door aan de gemeente Arnhem.

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Hoofdweg 240 3067 GJ Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: