Header Website Inmeten Groeve

inmeten groeve met drone

Hoe wij met de drone een groeve hebben ingemeten in Limburg

Hoe accuraat zijn inmetingen van depots?

Econsultancy meet jaarlijks een groot aantal partijen in door heel Nederland. In het verleden met een GPS. Tegenwoordig meet Econsultancy depots steeds vaker in met een drone en is de nauwkeurigheid en de snelheid flink bijgesteld. Het verschil? Met de drone kun je zelfs een kiezelsteentje nog inmeten wat met een GPS niet lukt.

Inmeten van een groeve met drone

Een mooi voorbeeld is het recent uitgevoerd project in Meerssen, Limburg. Econsultancy heeft hier in opdracht van Oliebergwerg Groeve B.V. met een drone een groeve ingemeten aan de Oliebergweg. In de groeve waren een aantal depots met puin en granulaat aanwezig. Voor het afvoeren van de depots moesten de volumes worden bepaald. Ook wilde de opdrachtgever graag weten wat de inhoud van de groeve is.

Gecontroleerd luchtruim in Limburg

In Zuid-Limburg heb je al snel te maken met een Controlled Traffic Region, afgekort CTR. In een CTR onderhouden vliegtuigen tweewegcommunicatie met een verkeerstoren. Om te voorkomen dat het reguliere vliegverkeer gehinderd wordt, mag je hier als dronepiloot zonder de vereiste certificering niet zomaar vliegen Je vindt deze gebieden onder andere rond Schiphol en rond grote regionale vliegvelden zoals Eindhoven Airport en Aachen-Maastricht Airport, waarin het projectgebied van de groeve in Meerssen gelegen is. In verband met de vereiste certificering voor het vliegen in een CTR heeft Econsultancy de vluchtwerkzaamheden uitgevoerd in samenwerking met Zero Gravity.

Van ruwe puntenwolk naar volumeberekening

Als eerste zijn er op een aantal strategische plekken referentiemarkers geplaatst. Daarna is op ongeveer 70 meter hoogte met een DJI Matrice 300 drone met Zenmuse L1 Lidar en RBG camera een systematische patroon gevlogen. Tijdens de vlucht zijn miljoenen meetpunten ingewonnen. De ruwe puntenwolkdata zijn met behulp van fotogrammetrie software verwerkt. De ongewenste objecten in de puntenwolk, zoals bomen en hoogspanningskabels, zijn uit de dataset verwijderd en door interpolatie met nieuwe punten opgevuld. Vervolgens zijn de volumes van de aanwezige depots en de inhoud van de groeve berekend. 

Puntenwolk 3 Fasen

De stappen voor het verwerken van een ruwe puntenwolk naar een hoogtemodel waarmee volumes berekend kunnen worden. Het hoogtegradiënt loopt van laaggelegen (paars) naar hooggelegen (rood).

"Met de drone kun je zelfs een kiezelsteentje nog inmeten wat met een GPS niet lukt."

Ryan Beij Projectleider drone en bodem

Ryan Infra Relatiedagen

Geïnteresseerd in drone onderzoek?

Neem contact met ons op via 088 - 500 1 600 of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen

Mogelijkheden met drones zijn eindeloos

Econsultancy zet drones in om projecten efficiënter uit te voeren en vanuit een ander perspectief te bekijken. De technische mogelijkheden van de op afstand bestuurbare luchtvaartuigen zijn groot en het aantal toepassingen groeit met de dag. Econsultancy vliegt niet alleen met een drone om volumes te berekenen bij een partijkeuring, maar ook bij digitale terreinmodellen, inmeten van gebieden met bomen, inmeten van archeologische grondsporen en waarnemingen in het veld met een warmtebeeldcamera. Projecten kunnen nauwkeuriger, efficiënter, makkelijker, veiliger en in sommige gevallen zelfs alleen door de inzet van een drone uitgevoerd worden.

Specialisten bij Econsultancy

Ryan Beij

Ryan Beij Gelderland

Marcel Krijgsman

Marcel Krijgsman Gelderland