Drone Warmtebeeldcamera Header

Vliegen met een drone met warmtebeeldcamera

Op deze manier versnellen wij het maaiproces.

Kwik-me-dit, kwik-me-dit! In deze tijd van het jaar laten ze zich goed horen, maar ze laten zich niet vaak zien, de kwartel. “En dat maakt het zo lastig.”, vertelt Corné Slemmer, ecoloog en PRO bij Econsultancy. Hij speurt het veld af, de kwartel blijft verstopt. Een groot deel van het projectgebied kan nu niet gemaaid worden, totdat het broedseizoen afgelopen is. En dat moet wel gebeuren, wil de opdrachtgever een start maken met zijn ontwikkelingen. Tijd is geld, de opdrachtgever kan niet wachten. Is er een oplossing om het leefgebied van de kwartel beter af te bakenen?  

Drone met warmtebeeldcamera

Jazeker, dat kan! Namelijk met een drone uitgerust met warmtebeeldcamera. En niet alleen de kwartel en zijn broedgebied kunnen we zo opsporen, maar ook andere diersoorten kunnen we spotten. De pre-flight checklist is afgevinkt en het vluchtplan is gemaakt. We zijn weer terug op de locatie, met ecoloog, dronepiloot en drone met warmtebeeldcamera. Vliegen maar!

"In deze tijd van het jaar laten ze zich goed horen, maar ze laten zich niet vaak zien, de kwartel." “En dat maakt het zo lastig.”, vertelt Corné Slemmer, ecoloog en PRO bij Econsultancy.

Corné Slemmer Projectcoördinator ruimtelijke ontwikkelingen

Overzichtsfoto Plangebied

Met het blote oog niet te zien

Midden in het hoge gras zien we met de camera twee reeën. En wat voor het ‘blote’ oog niet zichtbaar is, verschijnt op beeld als we omschakelen naar de warmtebeelden van de drone. We zien dat er een reekalfje ligt verstopt in het hoge gras. Het kleine formaat van het kalfje, samen met zijn gevlekte vacht, zorgt ervoor dat het op een jonge plant of een graspol lijkt. Het begrijpt instinctief dat beweging aandacht kan trekken en roofdieren kan waarschuwen voor zijn aanwezigheid. Door zijn kleurenpatroon, stille gedrag en zijn vermogen om op te gaan in zijn omgeving, kan het kalfje onopgemerkt en veilig blijven terwijl het volwassen wordt. Het is een prachtig voorbeeld van de aanpassingen van dieren aan hun omgeving. Tegen de menselijke vijand, de maaimachine is het beestje niet opgewassen. De drone is hierbij zijn redder in nood. 

Gevangen op beeld, vrij om te gaan

En niet alleen de kwartel hebben we opgespoord. Ook weten we op de camera spelende haasjes en een vosje met haar jongen te vangen. Dankzij de drone met warmtebeeld camera hebben we kunnen waarnemen wat met het blote oog niet zichtbaar is. Een hele mooie vangst, waardoor we het gebied waar niet gemaaid mag worden hebben kunnen afbakenen tot een veel kleiner gebied. Opdrachtgever blij, dieren blij!

Sporen In Het Veld
Sporen zichtbaar in het veld
Reekalf Verstopt In Het Veld1
Reekalfje verstopt in het veld
Ree Gespot In Het Veld1
Het reekalfje is gespot met warmtebeeldcamera

Specialisten bij Econsultancy

Corné Slemmer (1)

Corné Slemmer Gelderland

Marcel Krijgsman

Marcel Krijgsman Gelderland

Ryan Beij

Ryan Beij Gelderland