Roekennesten (1)

Zijn er oplossingen voor overlast roeken?

Econsultancy presenteert resultaten naar Roekenkolonie in Gemert.

Roeken in de buurt kunnen zorgen voor overlast. De beschermde vogels maken veel kabaal en auto’s zitten voortdurend onder de vogelpoep. Aan de andere kant zijn er ook mensen die van de vogels genieten en er weinig overlast van ervaren. Econsultancy heeft voor gemeente Gennep een onderzoek uitgevoerd naar de Roekenkolonie in de Limburgse stad. Begin juni organiseerde de gemeente een thema-avond over de vogels, waar projectleider ecologie Micha Gijsbers de resultaten van het onderzoek deelde.

 

Buurtbewoners in gesprek

Wethouder Frank Pubben opende de avond met een gespreksronde. Zo konden de aanwezige buurtbewoners openhartig met elkaar in gesprek over de overlast die roeken kunnen veroorzaken. Veel bewoners voelen zich aangetrokken tot de prachtige natuurlijke omgeving waarin de zwarte kraaiachtige vogels leven, maar zijn tegelijkertijd bezorgd over de gevolgen van de aanwezigheid van roeken. Ze zorgen voor geluidsoverlast en vogelpoep.

Roeken In Nesten

Presentatie Econsultancy

Projectleider ecologie Micha Gijsbers was uitgenodigd om een presentatie te geven over het roekenonderzoek. Hij deelde zijn kennis en ervaringen over de leefwijze van de roek, de wetgeving en de rol van de provincie Limburg, aangevuld met voorbeelden van hoe dit op andere plaatsen is aangepakt.

Oplossingen voor overlast

De bewoners gingen gezamenlijk op zoek naar oplossingen voor de overlast. Er werden verschillende oplossingsrichtingen besproken, zoals het schudden van eieren, netten over bomen heen doen zodat de roeken niet bij hun nesten kunnen, het toepassen van anticonceptie, gebruik maken van valkeniers. Micha kon gelijk aangeven dat het allemaal in strijd is met de Wet natuurbescherming, óf er zou een ontheffing nodig zijn.

Ontheffing op de Wet natuurbescherming

Een ontheffing op de Wet natuurbescherming krijg je niet zomaar. Daar is veel voor nodig, zoals een roekenplan waarin onder andere alternatieve nestgelegenheid moet worden geboden. Aan dat alternatief ontbreekt het nou juist. Conclusie: onder de huidige wet- en regelgeving is het maken van een realistisch en effectief roekenplan niet haalbaar. Wat we wél kunnen doen, is er samen voor zorgen dat er geen etensresten te vinden zijn, dat de vogels niet worden bijgevoerd en dat het afval niet te vroeg aan de weg wordt gezet.

Harmonie en samenwerking

De thema-avond over roeken bood bewoners de gelegenheid om elkaar beter te begrijpen en gezamenlijk te zoeken naar oplossingen voor de overlast die roeken kunnen veroorzaken. De inzichten van Micha gaven de aanwezigen een breder perspectief op de rol van roeken in het ecosysteem. De avond was een succesvolle stap in de richting van een betere harmonie tussen mens en natuur, en belooft een vruchtbare samenwerking tussen bewoners, onderzoekers en beleidsmakers om de overlastproblematiek aan te pakken.

Betrokken collega's

Micha Gijsbers (1)

Micha Gijsbers Senior projectleider ecologie Limburg