Banner Website

Archeologische opgraving Muraltplein Borculo

Tijdens vervanging van het riool worden delen van het oude kerkhof aangetroffen. Onze archeologen voeren een archeologische opgraving uit.

Middeleeuws kerkhof

Op het Muraltplein in Borculo heeft tot 1829 het oude kerkhof gelegen. Op deze plek wordt het riool vervangen en tijdens de graafwerkzaamheden treffen ze het middeleeuwse kerkhof aan dat nog in tact is. Onze archeologen voeren in samenwerking met Norbert Eeltink van Aestimatica de archeologische opgraving uit. Norbert is Senior KNA-specialist Fysische Antropologie en gespecialiseerd in menselijke botresten.

Graven opgraven

Door de werkzaamheden kunnen de graven niet veilig in de grond bewaard blijven. Daarom worden ze opgegraven. Van die graven zijn soms nog delen van de kist herkenbaar. Je moet er wel een archeologisch oog voor hebben, want het hout is meestal zo vergaan dat het alleen nog zichtbaar is als een verkleuring in de grond in de vorm van een zwart donker lijntje. Daarbinnen liggen de resten van het skelet.

Zorgvuldige documentatie

Het menselijk botmateriaal wordt zorgvuldig vrij gelegd. Op die manier is het goed te zien in het graf. Het skelet wordt vervolgens gedocumenteerd. Er worden foto's gemaakt, alles wordt vastgelegd op papier en de vondsten worden verzameld. Daarna worden de skeletten uit de sleuf gehaald en meegenomen naar kantoor. De skeletten worden voorzichtig schoongemaakt.

Specialistisch onderzoek

De specialist gaat er mee aan het werk om te kijken wie die mensen waren. Waren het mannen, of waren het vrouwen? Hoe oud waren ze? Hadden ze misschien ziektes? Daar maken we een verslag van, zodat we de mensen weer een beetje tot leven kunnen wekken. Als het onderzoek is afgerond, wordt er gekeken of er een nieuw plekje kan worden gevonden, waar deze mensen kunnen worden herbegraven.

IMG 8366
Archeologische begeleiding Korenbeurs Arnhem

Archeologische begeleiding Korenbeurs Arnhem Het monumentale pand de Korenbeurs is in 1899 gebouwd voor de graanhandel.

Archeologie, Archeologische begeleiding
Archeologische Opgraving Claudius Civilislaan Vlaardingen (3)

Archeologische opgraving Claudius Civilislaan Vlaardingen Hoe een nieuwbouwproject de rijke geschiedenis aan het licht brengt.

Archeologie, Archeologische opgraving

Specialisten bij Econsultancy

Jasper Holl

Jasper Holl Overijssel

Hannah Gerritsen

Hannah van Veen-Gerritsen Overijssel

Mark Komen (2)

Mark Komen Overijssel