Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
HomeDienstenArcheologie › Archeologisch booronderzoek

Archeologisch booronderzoek

Wat is archeologisch booronderzoek?

Een archeologisch booronderzoek is bedoeld om het verwachtingsmodel dat uit een bureauonderzoek komt, aan te vullen en te toetsen. Een booronderzoek kan bestaan uit verschillende boringen die allemaal met de hand worden gedaan. 

Een verkennend booronderzoek

Op verschillende plaatsen wordt met een grondboor gekeken of de bodem aanwijzingen geeft voor een archeologische vindplaats. Dit is te zien aan de opbouw van de aardlagen. De resultaten van de boringen worden vergeleken met het verwachtingsmodel van het landschap.

Een karterend booronderzoek

Als tijdens het verkennend booronderzoek is gebleken dat er sprake is van een kansrijk bodemprofiel komt de volgende stap: het opsporen van archeologische resten. We gebruiken daarvoor een boor met een grotere diameter. De grond die we bovenhalen wordt gecontroleerd op archeologische resten zoals stukjes houtskool, botresten, vuursteen of aardewerkscherven. 

Een waarderend onderzoek

Het waarderend onderzoek bestaat uit boringen die dichter bij elkaar liggen. Dit doen we naar aanleiding van de eerdere boringen. Zoals de naam al zegt zijn deze waarderende boringen bedoeld om een archeologische waardering te kunnen geven aan het terrein. We doen deze boringen op die plaatsen waar de archeologische verwachting hoger ligt. De grond die hierbij naar boven komt wordt onderzocht en beoordeeld. De aard, omvang, datering, gaafheid, conservering en kwaliteit van de archeologische resten worden tijdens het waarderend onderzoek vastgesteld.

Wat gebeurt er na archeologisch booronderzoek?

Wanneer de onderzoeksresultaten aanleiding geven gaan we een stap verder. Er worden proefsleuven gegraven. 
Bij locaties met een beperkt oppervlakte (vaak kleiner dan 3.000 m²) wordt de verkennende fase vaak direct gecombineerd met het karterend archeologisch booronderzoek, zonder dat dit extra kosten met zich meebrengt. 

Indien mogelijk laten wij het archeologisch booronderzoek gelijktijdig uitvoeren met milieutechnisch onderzoek. Ook dit bespaart tijd en kosten.

Geïnteresseerd? Vraag nu vrijblijvend een offerte aan.

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Hoofdweg 240 3067 GJ Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: