Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Archeologische begeleiding De Horn in Rijnsburg

De Horn in Rijsburg is een vruchtbare bodem als het om archeologie gaat. In een eerder stadium wist Emile ten Broeke de fundamenten van korenmolen De Vlinder al vrij te leggen. In een volgend stadium hebben onze archeologen de puzzel van de geschiedenis van Rijnsburg weer een stukje completer gemaakt. Projectleider archeologie Erik Louwe en aardewerkspecialist Nicole de Koning praten ons bij.

 

Archeologische begeleiding
Erik: “We hebben een archeologische begeleiding uitgevoerd tijdens het graven van de watergang die de waterhuishouding in het gebied geschikt moet maken voor ontwikkeling. Een archeologische begeleiding is een variant van een opgraving, waarbij graafwerkzaamheden kunnen doorgaan. Zo min mogelijk tijdsverlies dus. We hoopten een Merovingisch grafveld aan te treffen. Dat is niet gebeurd. Wel zijn resten van het 18e-eeuwse erf van korenmolen de Vlinder aangetroffen. Een mooie aanvulling op de al eerder gevonden fundatie van de molen.”

Van de oude waterloop zijn tijdens het onderzoek de houten kadeverstevigingen teruggevonden. Over de watergang is tussen de woning en de molen een constructie van houten palen aangetroffen die waarschijnlijk een overkluizing over de sloot vormde, om het zodoende het woon-werkverkeer te vergemakkelijken.

Opvallende vondsten
“Maar er is meer”, vertelt Nicole. "We hebben verschillende archeologische vondsten aangetroffen daterend van de 16e tot en met de 19e eeuw. Voornamelijk aardewerk, waaronder ook enkele pijpenkoppen. Een opvallend object is een baardmankruik afkomstig uit de omgeving van Keulen te dateren tussen 1540 en 1560. Deze kan is gedecoreerd met de kenmerkende “baardman”, medaillons en acanthusbladeren. De bovenzijde van een dergelijke kan was vaak afgedekt met een tinnen deksel.” Dergelijk steengoed werd geïmporteerd uit het Duitse Rijnland en kwam per schip ons land binnen om vervolgens via de lokale afzetmarkt verder verhandeld te worden."

 

 

Pijpenkoppen:
"Als we kijken naar de pijpenkoppen", vervolgt Nicole, "dan zie je op twee van de pijpenkoppen een wandkenmerk met golven, een vis en een kroon afgebeeld. Dergelijke pijpen zijn te dateren in het einde van de 18e eeuw. De derde pijp beschikt over een grotere pijpenkop en is voorzien van het Goudse wapen en gekroond “KB”. In Gouda waren de grootste productiecentra voor pijpen gevestigd en was tussen 1690 en 1750 de grootste bloei plaats voor de pijpenindustrie. Rijnsburg bevond zich in de periferie van de Goudse afzetmarkt. De vroegste kleipijpen werden gekenmerkt door een kleine kop maar naar verloop van tijd werd de kop steeds groter omdat de prijs van tabak daalde en roken algemener voorkwam. Tot slot is er een pijpsteel met een krokodilmotief aangetroffen, ook wel bekend als “jonaspijp”. Deze decoratie dateert rond 1620 na Chr. Een aantal opvallende vondsten mag je wel zeggen!"

 

De bouw van De Horn fase 1 is in volle gang. De verkoop van de woningen van fase 2 is gestart op maandag 12 februari. Kijk voor meer informatie op www.nieuwbouw-dehorn.nl.

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Hoofdweg 240 3067 GJ Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: