Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Archeologische begeleiding Korenbeurs Arnhem

“De jugendstil schilderingen die tijdens de verbouwing tevoorschijn zijn gekomen, zijn werkelijk prachtig.”, zegt Mark Komen, terwijl hij omhoog wijst. Het monumentale pand de Korenbeurs is in 1899 gebouwd voor de graanhandel. Toen het in 1973 een filmhuis werd is er alles aangedaan om het licht buiten te houden. Nu wordt het pand omgebouwd tot foodhall. Met een glazen dak en een kelder. Mark kijkt naar de grond onder zijn voeten. “Ik ben vooral nieuwsgierig naar wat hieronder ligt.”

Middeleeuwen

Mark is projectleider archeologie en verzorgt de archeologische begeleiding van de graafwerkzaamheden. “Wat we hebben gevonden is vermoedelijk een stukje uit de middeleeuwen. Het gaat om aardewerk en paalkuilen. “Kijk, dat is een paalkuil.” Mark wijst naar een verkleuring van de grond. “Daar heeft vroeger een houten paal gestaan, waarschijnlijk het fundament van een houten huis. Een duidelijke aanwijzing dat hier mensen hebben gewoond. De paal is inmiddels vergaan, alleen de vlek is nog zichtbaar.”

 

Wensput

“Dit spreekt misschien wat meer tot de verbeelding.”, vertelt Mark enthousiast. Hij staat bij een bakstenen muur. “Dit zijn de resten van een beerkelder en daar iets verderop die van een beerput die we hebben opgegraven. Voordat er in de steden rioleringen werden aangelegd gebruikten de mensen dit als wc. Nogal primitief!” lacht Mark. “Ook hebben we resten van een waterput gevonden. Het kan best zijn dat alle omwonenden van de Korenmarkt deze put gebruikten. Wie weet welke wensen de bewoners toen in de put hebben gegooid, die nu bij het ontgraven in alle stilte ontsloten zijn….”

Verrassend

Mark noemt de vondsten verrassend. “Op de oudste kaarten die er van dit gebied zijn, is geen bebouwing te zien. Het is al die tijd een plein geweest. Als je dan toch sporen vindt, dan geeft ons dat nieuwe informatie. Informatie die we tot op heden niet hadden.”

Coöperatieve Eeterij de Korenbeurs

In september 2018 mocht iedereen een plan presenteren voor de nieuwe invulling van het Korenbeurs pand. Met ‘Coöperatieve Eeterij de Korenbeurs’ wisten ondernemers Jeroen Steenbergen van Atelier Spijker en Armand Lüneman de wedstijd van de gemeente te winnen. Als de verbouwing klaar is en de omstandigheden het weer toelaten zullen dertien ‘foodies’ met allemaal een passie voor lekker en bijzonder eten hun kookkunsten en gerechten presenteren aan het publiek.

Bekijk hier het filmpje waarin Mark Komen vertelt over dit project.

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Hoofdweg 240 3067 GJ Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: