Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Ecologisch onderzoek Omsteg Netterden

Een schuur, klaar om gesloopt te worden. Het is er stil en verlaten, of toch niet? In de nestkast die de bewoners van de boerderij bovenin de schuur hebben opgehangen bruist het van leven, jong leven…

De grond waarop de schuur nu nog staat zal onderdeel worden van het naastgelegen zandwinningsgebied. Ecoloog Edwin Witter heeft namens Econsultancy onderzocht of beschermde soorten mogelijk nadelen ondervinden van de sloop. En dat is het geval. De schuur wordt bewoond door een kerkuilenpaar en de nestkast is nu de kraamkamer van drie jonge kerkuilen.

Edwin Witter: “Het grote aantal uilenballen dat ik tijdens mijn eerste bezoek aantrof deed mij al sterk vermoeden. Aanvullend onderzoek bevestigde inderdaad de aanwezigheid van de beesten. Door de sloop zullen de kerkuilen een andere verblijfplaats moeten vinden.”

Speciale nestkasten
De kerkuil staat als kwetsbaar op de rode lijst. Hij wordt bedreigd door de toename van het autoverkeer en de veranderingen van het agrarische landschap. Voor deze soort is het van belang om de juiste beschermingsmaatregelen te nemen, bijvoorbeeld door hun leefgebied te verbeteren.

Edwin vervolgt: “Al ruim 35 jaar plaatsen en onderhouden zo’n 1000 vrijwilligers van de Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland speciale nestkasten voor dit prachtige beest en dat is enorm succesvol gebleken. Op deze locatie hebben we door ecologisch onderzoek uit te voeren een advies kunnen neerleggen waar de uilen geen nadeel van ondervinden en de sloop toch door kan gaan. Dankzij de goede samenwerking met de Kerkuilenwerkgroep en Netterden Zand en Grind hebben we het snel en effectief kunnen uitvoeren. De alternatieve verblijfplaatsen hangen inmiddels al op de juiste plek en het Ministerie van Economische Zaken heeft een ontheffing verleend om de kast te mogen verwijderen.”

Ringen
Gewapend met een hoge ladder, meetapparatuur en een jute tas komen twee mannen de locatie op. Edwin glimlacht: “Vandaag vallen we met de neus in de boter, want de vrijwilligers van de Kerkuilenwerkgroep zijn er om de baby kerkuilen te ringen."

Ervaring
Theo Wijers en Hans Magnin* hebben na hun pensioneren hun passie, flora en fauna, gevolgd. Inmiddels zijn ze al een tijd werkzaam voor de werkgroep en dat is te zien. Net zo makkelijk wordt de ladder opgeklommen, worden de babykerkuilen met één vloeiende beweging uit de kast gehaald en in de jute tas mee naar beneden genomen. Met zorg worden ze in een emmer gelegd, waarna de uiltjes worden gemeten, gewogen en geringd.

Ecologisch onderzoek Omsteg Netterden

Informatie
Hans: “Zo mak als een lammetje. Als we nog even wachten vallen ze zo in slaap terwijl we aan het wegen zijn. Geconcentreerd kijkt Hans naar de weegschaal. “Deze zijn goed op gewicht zeg, dat ziet er goed uit!"

Theo: “Nu worden ze nog gevoed door hun vader, terwijl de moeder het nest bewaakt. Binnenkort zijn ze helemaal op zichzelf aangewezen. Dan kijken de ouders niet meer naar ze om. Ze moeten voor zichzelf zorgen en op een andere plek een verblijfplaats zoeken. Tja blagen, je kunt ze er niet bij hebben…”

Hans:"Maar dankzij het ringen kunnen we de beesten toch min of meer volgen en veel informatie verzamelen over migratie, broedsucces en overleving van deze soort.”

Lesmateriaal
Met hetzelfde gemak als ze uit de nestkast zijn gehaald, worden ze er weer ingelegd. “Nu nog even wat uilenballen verzamelen,” zegt Hans. “Dat is mooi lesmateriaal voor de jeugd. Ze kunnen dan precies zien wat de uil gegeten heeft. Een aantal spitsmuizen zal er wel in zitten.”


Zo snel als de heren zijn gekomen zijn ze ook weer weg. Op naar de volgende kraamkamer.

Ecologisch onderzoek Omsteg Netterden

* Wij hebben het droevige nieuws ontvangen dat Hans Magnin geheel onverwachts is overleden. Wij willen graag onze waardering uitspreken voor Hans, die zich jaren enthousiast en vol passie vrijwillig heeft ingezet voor de Stichting Kerkuilenwerkgroep Nederland. Wij wensen zijn familie, vrienden en collega’s van de Kerkuilenwerkgroep heel veel sterkte.

Gekoppelde relaties:

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Hoofdweg 240 3067 GJ Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: