Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Grondwatermeetnet Boxmeer

Het klimaat verandert. We merken dat aan hevige neerslag en aanhoudende droogte. Welke invloed heeft dit op ons grondwater? Door het aanleggen van een grondwatermeetnet is dit meetbaar. Bij Econsultancy kunnen gemeenten en provincies de meetdata en grondwatergegevens van hun grondwatermeetnet via een online platform eenvoudig inzien. Gemeente Boxmeer is er daar één van.

“Het is belangrijk dat de hoogte van het grondwater goed is. Als het te hoog is, lopen kruipruimtes vol en worden tuinen drassig. Is de grondwaterstand te laag? Dan kunnen houten funderingen gaan rotten,” vertelt Marloes van Meijel, projectleider Water bij Econsultancy.

Grondwatermeetnet

“Met een grondwatermeetnet kunnen gemeenten en provincies het grondwater in de gaten houden. Zo’n meetnet bestaat uit een stelsel van peilbuizen. In elke peilbuis hangt een meetapparaatje. Het meetnet van gemeente Boxmeer bestaat uit 14 eigen meetpunten en wordt aangevuld met vier meetpunten uit het meetnet van de provincie Noord-Brabant.”

Voortraject

Samen met de gemeente Boxmeer zijn de wensen van het grondwatermeetnet besproken. Tijdens een rondje langs alle meetlocaties is de stand van zaken bekeken. Op sommige plekken zijn nieuwe peilbuizen geplaatst en sommige meetpunten zijn aangepast.

 

Sonartechnologie

Op de peilbuizen van de gemeente is een LevelLog, geplaatst. Dit apparaat meet het waterniveau met behulp van geluidsignalen. Marloes: “De LevelLog heeft een datageheugen met grote opslagcapaciteit. Hierdoor kunnen we met een hoge frequentie meten. Door deze hoogfrequente metingen krijgen we inzicht in de meerjarige grondwaterstandvariaties en zien we hoe het grondwater reageert op extreme neerslag of juist een neerslagtekort.”

Monitoring

Marloes vertelt verder: “De grondwaterstand wordt elke 4 uur gemeten. Drie keer per jaar gaan we het veld in om de loggers uit te lezen en in alle peilbuizen handmatig de grondwaterstand te meten. Ook wordt tijdens deze ronde klein onderhoud uitgevoerd als dit nodig is.”

Online platform

Econsultancy heeft een online platform opgezet dat voor de opdrachtgever vrij toegankelijk is. Hier zijn gegevens over de hoogte, de diepte en de coördinaten van de peilbuis te zien. De hoogste en laagst gemeten stand van het grondwater wordt bijgehouden en ook is de locatie van het meetnet op een luchtfoto weergegeven.

Meest actuele meetgegevens

Marloes: “Na elke uitleesronde controleren we alle data. Veranderingen passen we aan. Via de online verbinding zijn de meetgegevens vrijwel meteen na een uitleesronde eenvoudig te raadplegen en te interpreteren. De opdrachtgever beschikt zo over de meest actuele meetgegevens.”

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Hoofdweg 240 3067 GJ Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: