Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

De jeugd heeft de toekomst

FLL voor blije bijen

Op 4 februari jl. was het Dalton College in Zwolle het toneel voor de FIRST LEGO League (FLL®). Een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De teams moeten een volledig autonome robot ontwerpen, programmeren en bouwen en opdrachten uitvoeren aan de hand van het thema Animal Allies. Econsultancy is trotse sponsor van Team Blije Bij van het Lorentz Casimir Lyceum.

 

Filosofie
Het begon allemaal in 1998. FIRST® (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) en LEGO® besloten toen de handen ineen te slaan om kinderen te bereiken via de filosofie van spelenderwijs en betekenisvol leren. De teams ontwerpen, programmeren en bouwen een robot, waarbij ze gebruik maken van het zogenaamde LEGO MINDSTORMS® systeem. Met deze robot worden tijdens de finaledagen wedstrijden gespeeld op een opdrachtenparcours, waarbij punten te verdienen zijn. Daarnaast gaan de teams op zoek naar een probleem waar huidige wetenschappers en ingenieurs vandaag de dag mee te maken hebben.

Thema
Centraal bij het thema Animal Allies staan de verschillende manieren waarop mensen en dieren met elkaar in aanraking komen. Blije Bij heeft gekozen voor de toegenomen bijensterfte. Bijen en andere bestuivers zorgen voor 70% van de gewassen op de wereld. Zonder de bij drinken we geen koffie en eten we ook geen appels of aardbeien meer. Een groot probleem dat vraagt om een creatieve oplossing. Team Blije Bij heeft een pakket samengesteld van een zelfgemaakte bijenkast inclusief zakje bloemenzaad. Een probleemstelling en oplossing die wij als ingenieursbureau met ecologie als onderdeel ondersteunen.

Ecologie
Nikki van Grinsven, projectleider ecologie: “Nederland kent maar liefst 338 soorten bijen. De meesten komen voor in open, droge, bloemrijke biotopen. Zoals kruidenrijke schrale graslanden, bermen, dijken, droge heide, duinen en groeven. Bijen leven van nectar en stuifmeel dat op de bloemen verzameld wordt. Essentieel is dan ook het voorkomen van zowel bloemen als geschikte nestelplaatsen, zoals bijenkasten. Belangrijk voor een bij is dat de kast makkelijk aan te vliegen is, dus geen takjes voor het huisje. Het liefst in de buurt van bloemen of laag struikgewas en niet volledig in de schaduw. Een beetje regen is niet erg, maar nestjes mogen niet doorweekt raken. Het beste is natuurlijk als de bijenkasten worden geplaatst daar waar ook bijen voorkomen. Maar pas op voor spechten bij het plaatsen van de bijenkast, anders wordt het een spechten buffet! De ontwikkeling van een bijenkast tezamen met een zakje bloemenzaad is een goede oplossing om bijen te ondersteunen. Econsultancy zet nestkasten waaronder bijenkasten in voor BREEAM projecten, waarbij op ecologisch niveau gekeken wordt naar de duurzaamheid van gebouwen. Maar je kunt meer doen dan je denkt. Een beter bijenleven begint in je eigen tuin!”

 

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Max Euwelaan 21-29 3062 MA Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: