Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Explosief onderzoek

Een reis door de tijd

“De vliegtuigen komen er aan. Snel de walskelder in!” Het stalen luik valt maar net dicht als de bommen vallen op het fabrieksterrein van de koperpletterij in Apeldoorn. Maar liefst 8 bommen, met als doelwit de uitkijktoren boven op de fabriekshal die in het bezit is van de Duitsers. Grote verwarring voor de Canadese piloten: op het terrein staan maar liefst 5 torens, welke toren is de juiste? Er is geen tijd voor overleg; de bommen vallen 40 meter verder dan het doelwit. Een groot geluk voor de mensen in de walskelder. Zij overleven het bombardement ...

Explosief onderzoek - Een reis door de tijd

Nieuwe bestemming
Sindsdien is er veel gebeurd en veranderd op de locatie van de voormalige koperpletterij aan de Vlijtseweg. De locatie is in gebruik geweest als de Kwekerij van de gemeente Apeldoorn, waarna het in gebruik is genomen als een gemeentewerf. Het is een gebied met veel historie, waar altijd veel bedrijvigheid heeft plaats gevonden. Nu meer dan 70 jaar na het bombardement krijgt het een nieuwe bestemming en wordt het onderdeel van ontwikkelingslocatie het Vlijtsepark. Binnen dit herontwikkelingsproject dat door de gemeente Apeldoorn wordt geïnitieerd is veel ruimte voor groen en water. Gezien de grootschaligheid van het plan wordt het in fasen aangepakt.

Sporen
Marc Hammink, vestigingsleider bij Econsultancy vertelt: “De geschiedenis heeft op de locatie op vele fronten haar sporen achtergelaten. Ook in de bodem. De mogelijke aanwezigheid van archeologische waarden vormden voor ons de aanleiding om een archeologisch proefsleuven onderzoek uit te mogen voeren. Resten van de koperpletterij zijn overigens niet de oudste van de verwachtte waarden. Al in 1593 stond er op die plek een papiermolen, de eerste papierfabriek van Apeldoorn. In alle jaren van bedrijvigheid hebben de activiteiten uit het verleden ook een bodemverontreiniging achter gelaten. Dit naast de mogelijke aanwezigheid van munitie en niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog, maakt het een unieke combinatie van onderzoeken”.

Risico
Bij het bombardement in de Tweede Wereldoorlog zijn er ook bommen niet tot explosie gekomen. Zogenaamde blindgangers. Een groot deel is tijdens de Tweede Wereldoorlog al geruimd, maar een deel ligt nog in de bodem. Deze niet gesprongen explosieven vormen een risico op het moment dat in de nabijheid activiteiten in de bodem worden uitgevoerd.

Marc vervolgt: “Archeologie en sterke bodemverontreiniging op eenzelfde locatie is heel goed te combineren. De archeologische waarden wil je behouden en de bodemverontreiniging wil je verwijderen. Met ons team van archeologen en onze milieukundige begeleider hebben wij de mogelijkheid om de juiste afweging te kunnen maken. Een afweging die met alle benodigde voorzorgsmaatregelen overigens in het veld pas gemaakt kan worden. Niet gesprongen explosieven echter zijn van een andere rangorde. Aan ons de uitdaging om deze 3 toch met elkaar te verenigen om zo voor alle onderdelen de meest succesvolle uitkomst te behalen. Veiligheid en gezondheid van de medewerkers staat uiteraard voorop. Dat is altijd het uitgangspunt.”

Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van een Opsporing Conventionele Explosieven (OCE) deskundige van Leemans Speciaalwerken, conform het projectplan OCE. Bovendien zijn de archeologen en veldwerkers van Econsultancy in het bezit van het diploma OCE. Hiermee zijn ze niet bevoegd om explosieven op te sporen, maar ze mogen aanwezig zijn op een locatie waar opsporingen worden uitgevoerd.

Toekomst
Marc Hammink: “Dit project heeft ons meegenomen op een reis door de tijd. Verschillende disciplines en expertises zijn gecombineerd ingezet. Voor ons een hele mooie ervaring. Nu het onderzoek is afgerond kan er met een schone lei gebouwd worden aan een toekomst met een nieuw verleden.”

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Max Euwelaan 21-29 3062 MA Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: