Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Interview met een bodemspecialist

Hennie Boesveld

Weet je iets niet? Vraag het Hennie. Hennie Boesveld werkt al meer dan twintig jaar bij Econsultancy en heeft het bedrijf uit zien groeien tot waar het nu staat. Op verschillende vestigingen heeft hij verschillende functies bekleed. Sinds een paar jaar heeft hij zich weer volledig gestort op de bodem. Een interview met deze oude rot in het vak.

Wist je als kind al wat je wilde worden?
Tijdens mijn middelbare schooltijd dacht ik iets met talen te gaan doen. Ik was er goed in en Frans vond ik altijd een mooie taal. Uiteindelijk zag ik er te weinig brood in en tijdens mijn examenperiode besloot ik wat anders te gaan doen. Milieukunde had begin jaren ‘90 helemaal de toekomst. Dat ben ik gaan studeren op de Rijkshogeschool IJsselland in Deventer, tegenwoordig het Saxion.

Hoe ben je bij Econsultancy terecht gekomen?
Toen ik van school kwam lagen de banen niet voor het oprapen. Mijn zus wees mij op een advertentie van Econsultancy. In Doetinchem zat al iemand. Dat was nog een kleine vestiging, dus het zou gaan om een functie in Swalmen. Maar drie en een half uur reistijd per dag, dat vond ik teveel. Het ging toen niet door, maar kort daarna belde Leo me; de projectleider in Doetinchem ging weg. Ik ben in januari 1998 begonnen, als projectleider, we gingen toen ook nog zelf het veld in. Vanaf die tijd ben ik meegegroeid met de organisatie.

Wat heb je allemaal gedaan?
Ik ben begonnen als projectleider bodem. Van twee vestigingen groeiden we toen al snel weer naar drie vestigingen (Lexmond, maar die is weer opgeheven). Samen met een collega werd ik in 2008 vestigingsleider in Doetinchem. Een duobaan, zodat ik bezig kon zijn met het team én met projecten en opdrachtgevers. Toen we de vestiging in Zwolle openden werd ik daar alleen vestigingsleider. Mij werd al snel duidelijk dat een combinatie niet meer mogelijk was. Toen heb ik de keuze gemaakt waar mijn hart ligt. En dat is toch projectmatig werken voor de klant.

Je werkt al meer dan 20 jaar bij Econsultancy. Is er veel veranderd?
Die veranderingen gaan stapje voor stapje. In het begin hadden we nog helemaal geen email; veel ging met de fax. Voor het maken van een kopie ging ik naar de supermarkt tegenover het kantoor. Op enig moment kregen we op kantoor een computer, met e-mail erop, die we de “Alwetende” noemden. Daar kwam alle email binnen, heel bijzonder was dat. Als er een email kwam, liepen we allemaal naar de computer om te kijken wie de afzender was. Van printen tot rapporten inbinden, factureren, systeembeheer, we deden alles zelf. Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen. Er zijn veel afdelingen en staf bijgekomen. De organisatie is enorm gegroeid en geprofessionaliseerd.

Wat is de grootste verandering geweest?
De digitalisering. Wij werkten lange tijd via allerlei Excel-lijstjes die handmatig werden aangepast om gegevens bij te houden. De planning van het veldwerk werd oorspronkelijk in een agenda bijgehouden en later op een (steeds groter) planbord. Rapporten werden altijd minimaal in drievoud uitgeprint, ingebonden en per post verzonden. Er ging per dag zoveel papier de deur uit….Inmiddels zijn we al een hele tijd volledig digitaal en hebben we een goed lopend CRM-systeem.

Heb jij een specialisme?
Ik ben senior projectleider bodem en voer met name bodemsaneringen uit. Mooi werk met veel bijkomende aspecten. Dergelijke projecten zijn soms eenvoudig maar vaak ook best complex; er komt veel bij kijken qua regelgeving, bevoegde gezagen, bouw, kostenefficiënt werken, aannemers, veiligheid, noem maar op. Je hebt veel contact met opdrachtgevers en er kunnen altijd weer verrassingen opduiken. Dat maakt het leuk en afwisselend.

Maar saneren vindt toch niemand leuk?
“Saneren is lijden” zei ik vroeger nog wel eens. Je kunt er genoeg sodemieter mee hebben en het kan qua kosten dan snel de verkeerde kant opgaan voor de klant. Maar je saneert niet om het saneren, dat moet je niet vergeten. Je saneert om een ontwikkeling van een terrein mogelijk te maken. Je kunt de klant goed helpen door slim mee te denken en daar doe je het uiteindelijk voor. We doen het met een doel, het is mooi om te zien als een project afgerond is.

Wat is het mooiste project waar je aan gewerkt hebt?
Dat zijn er wel meerdere natuurlijk, maar recentelijk hebben we een bodemsanering op een terrein afgerond, waar ik 19 jaar geleden al de eerste onderzoeken uitvoerde. Het terrein kwam iedere paar jaar weer terug, als er een nieuwe ontwikkelaar was. Maar tot sanering kwam het niet, omdat er een flinke saneringsopgave met bijbehorende kosten bij kwam kijken. En nu, eindelijk, in 2020 is het dan echt uitgevoerd. Dat is toch mooi om te zien.

Heb je nooit de behoefte gehad om verder te kijken?
Ik ben niet zo’n jobhopper. Je hebt bij Econsultancy veel vrijheid. De omstandigheden zijn goed. Dat is gewoon prettig en ik zit, ook al kun je nooit te ver in de toekomst kijken, voorlopig nog goed op mijn plek. Er is hier een grote mate van betrokkenheid en zelfstandigheid. Het is mooi om onderdeel van te zijn van het bedrijf en het proces van groei mee te maken.

Gekoppelde berichten:
Gekoppelde relaties:

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Max Euwelaan 21-29 3062 MA Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: