Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Interview met een boomspecialist

 

Wat zijn bomen voor u? Bruine stammen met groene bladeren die bij het parkeren soms in de weg staan? Of denkt u nu aan die Nordman, waar tijdens de Kerst de ballen zo mooi in hangen? Youri van Woerkom kijkt er heel anders naar. Een boom is meer dan decoratiemateriaal.

Youri, jij bent bomenspecialist binnen Econsultancy. Hoe is jouw voorliefde voor bomen begonnen? 
Ik woonde als kind aan de rand van de Veluwe en speelde veel in het bos. Maar het moment dat bomen echt mijn interesse kregen was toen ik bij de biologieles hoorde welke belangrijke rol een boom speelt in ons bestaan. Dat was echt een wow-momentje.

"Dat was echt een wow-momentje."

En nu voer je de boomonderzoeken bij Econsultancy uit. Wat voor soort opdrachten heb je uitgevoerd?
Ik doe voornamelijk boom effect analyses voor de meest uiteenlopende projecten. 

Als er ergens bomen gekapt moeten worden voer ik een inventarisatie uit en maak ik eventueel een compensatieplan. De projecten variëren van de bouw van een vrachtwagenloods, de aanleg van een woonwijk tot en met de bouw van een zorgcentrum, midden in een bos. Bij de uitvoering van al deze projecten zijn negatieve effecten te verwachten bij omliggende bomen. De effecten brengen we met een boom effect analyse in kaart. 

Welk soort opdrachtgevers heb je?
Eigenlijk iedereen die bezig is met ruimtelijke ontwikkeling en daarbij rekening moet houden met bestaande bomen kan opdrachtgever zijn. Het meest werken we voor projectontwikkelaars en bureaus voor ruimtelijke ordening.

Op welk project ben je het meest trots tot nu toe?
Op dit moment zijn we in Limburg bezig om er voor te zorgen dat 5 imposante oude bomen behouden blijven bij de renovatie van een parkeerplaats. De gemeente heeft bepaald dat deze 120 jaar oude bomen moeten blijven, ondanks de geplande renovatie. Wij adviseren de projectontwikkelaar bij de aanpassing van de plannen van de bouw. We hebben onder andere grondradar-onderzoek gedaan. Daarmee sporen we op waar de boom zijn wortels heeft liggen. En waar de intensiteit van de beworteling hoog is. Met deze en andere gegevens gaan we aan de slag om de projectontwikkelaar van goed advies te voorzien. Mooi om te zien hoe de aanleg van de infra wordt aangepast aan het voortbestaan van deze bomen. Als ik daar over tien jaar langs rijd en die bomen zie staan, zal ik dat trotse gevoel nog steeds hebben.

Welke prestatie zou je over 5 jaar graag op je naam hebben staan?
Oei, moeilijke vraag… Dat opdrachtgevers er, mede door onze adviezen en kennis, achter komen dat de natuur éérst moet worden geïnventariseerd voordat de plannen definitief ontwikkeld worden. Dat gaat ze namelijk tijd en geld schelen. Dat geldt niet alleen voor bomen hoor, eigenlijk voor alle onderzoeken. 

"Huizen in een boomrijke omgeving brengen tot 15% meer op."

Ben jij het type dat zich zelf vastketend aan de boom om te voorkomen dat er gekapt wordt?
Haha, nee hoor! Ik kan heel goed uitleggen waarom je een boom wel of juist niet zou moeten kappen. Tijdens het bouwen staan bomen vaak in de weg en zijn het obstakels. Maar na de realisatie van een project hebben diezelfde bomen een gunstig effect op de leefomgeving. Meer dan jonge aanplant. Ze verbeteren de luchtkwaliteit, beperken de wateroverlast en zorgen voor verkoeling. Ook als je alleen aan geld denkt hebben bomen een gunstig effect: uit onderzoek is gebleken dat huizen in een boomrijke omgeving tot 15% meer op brengen. Wil je nog meer redenen?

Nou, geef mij eens één goede reden waarom projectontwikkelaars Econsultancy zouden moeten vragen de boomonderzoeken te laten doen?
Boomonderzoek is maar een klein onderdeel van onze dienstverlening. Onze meerwaarde is vooral dat we verschillende expertises kunnen combineren en daarmee alle onderzoeken aanbieden die nodig zijn voor de realisatie van een project. We kunnen de onderzoeken op het juiste tijdstip op elkaar afstemmen. Bodem, bomen, vleermuizen, archeologie. En al die andere diensten, maar als ik die op noem is mijn tijd om. ;-)
O ja, en er is maar één aanspreekpunt nodig voor al die onderzoeken. We offreren alles in één keer en kunnen de offerte snel leveren.

“Beste gereedschap… gezond verstand dus.”

Wat is je favoriete gereedschap tijdens je onderzoeken?
Het gaat er niet zo zeer om wat ik bij me heb. Het belangrijkste is dat je al je kennis over bomen en omgeving op een goede manier koppelt met het doel dat je opdrachtgever voor ogen heeft. Het beste gereedschap is gezond verstand dus.


Het is bijna Kerst. Wel of geen kerstboom?
Ik woon héél klein, in een Tiny House, en daar past geen boom. Wat ik wel een leuk initiatief vind is dat Natuurmonumenten mensen de gelegenheid geeft een grove den te zagen op hun terrein. Die grove dennen moeten sowieso geruimd worden. Het mes, de zaag eigenlijk, snijdt op die manier aan alle kanten. Dat ga ik misschien nog samen met de buren doen. Een mooie boom voor buiten.

 

Gekoppelde berichten:
Gekoppelde relaties:

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Max Euwelaan 21-29 3062 MA Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: