Smartphone Bel: 088 – 500 1 600

Interview met een projectleider water

Rens Nuwenhoud

Rens is van kleins af aan gefascineerd door water. Vakanties gaan altijd naar Frankrijk. En dat vind hij prima, zolang er maar water langs of door de camping stroomt. Want daar is hij te vinden. Als hij ouder wordt, ontdekt Rens dat water veel meer is dan pret. Het is een bepalende factor.

“In Nederland draait alles om water. Of het nu gaat om wateroverlast, leven onder zeeniveau, of om het water dat van je dak in de regenpijp stroomt. Water is overal bij betrokken en overal aanwezig. De studie Land en Watermanagement was een makkelijke keuze.”

Wat leer je allemaal bij de opleiding Land en Watermanagement?
“Het eerste jaar is oriënterend. Je leert hoe de bodem in elkaar steekt, welke wiskundige formules je kunt toepassen en over grondwaterafstromingen. Daarna ga je dieper in op onderwerpen zoals hemelwater, riolering en berekeningen maken en kun je je specialiseren.”

En voor welke specialisatie heb jij gekozen?
“Ik heb de major hydrologie gedaan. Hierbij heb ik geleerd om grote rekenvraagstukken te modelleren in programma’s, te kijken naar de effecten van grondwateronttrekkingen en oplossingen te bedenken voor watervraagstukken. Ik heb gekeken naar grote onderwerpen zoals bijvoorbeeld nevengeulen, maar ook naar kleine projecten zoals de sprengkoppen bij de Veluwe.”

Hoe ben je bij Econsultancy terecht gekomen?
“In februari 2020 ben ik afgestudeerd. In een groepsapp met oud afgestudeerden vertelde iemand dat ze bij Econsultancy een projectleider zochten op het gebied van water. Ik kende het bedrijf via een huisgenoot en wist dat het leuk was om daar te werken. Ik heb gelijk gesolliciteerd en kreeg de baan. Nu vorm ik samen met mijn collega’s Marloes van Meijel en Roel van den Berg team water.”

Waar hou jij je bij Econsultancy vooral mee bezig?
Kortgezegd zijn dat watertoetsen, geohydrologische onderzoeken, grondwatermeetnetten en BREEAM. Maar het draait om het grote plaatje. Er moet in plannen rekening gehouden worden met water. Wordt op een locatie de bestemming gewijzigd, dan moet de ontwikkeling geen nadelig effect hebben op het watersysteem, zoals vervuiling en wateroverlast.

Wateroverlast lijkt steeds erger te worden. Klopt dat?
“Zeker. Wateroverlast is een groot probleem. De laatste jaren hebben we te maken met extreem droge en natte perioden door klimaatverandering. We moeten steeds meer rekening houden met water. Zo zijn de eisen van berging strenger geworden. En de afgelopen 20 jaar is er steeds meer ruimte voor water in stedelijke gebieden. Meer groen en water werkt verkoelend en voorkomt hittestress. De temperatuur op een parkeerplaats kan maar liefst 5 graden warmer zijn dan in park!”

 Meewerken in het veld tijdens een doorlatendheidsonderzoek.>>

Interview met een projectleider water - Rens Nuwenhoud

Wat is jouw mooiste project tot nu toe?
“Beltrum. Dat was een van mijn eerste projecten. Er werd een gebied ontwikkeld voor nieuwbouw. Aan de rand van het project lagen twee sloten. En de grote vraag was wat er met die sloten ging gebeuren. De opdrachtgever wilde de sloten dempen, zodat ze bij de tuinen getrokken konden worden. De gemeente dacht dat het niet mogelijk was, omdat het waterprobleem verder liep dan project grens. Na een uitgebreid veldonderzoek zijn we samen om tafel gaan zitten en hebben we hun wensen en de mogelijkheden bekeken. De berging die gerealiseerd moest worden was een hele een uitdaging, maar het is gelukt. Uiteindelijke hebben we één sloot bij de tuinen kunnen trekken en de andere sloot in stand gehouden voor de overstort van de infiltratievoorziening. En zo kwamen we samen op het idee om een wadi als speeltuin aan te leggen. Bij harde regen spelen veel kinderen niet buiten. Een goed voorbeeld hoe je samen mooie ideeën en oplossingen kunt realiseren.”

<<De ene dag zit je op kantoor. De andere dag sta je zo ineens in een veld vol schapen.

Wat zou jij opdrachtgevers vooral willen vertellen?
“Water is overal. Het mag niet voor overlast zorgen, maar het geeft bij hitte de nodige verkoeling. Hier moet een juiste balans in gevonden worden. Bij ruimtelijke ontwikkelingen zijn projectontwikkelaars wettelijk verplicht om rekening te houden met water in hun plannen. En zij hoeven niet zelf te bedenken hoe. Wij doen dat graag voor ze!”

Wil jij ook samen met Rens aan mooie projecten werken? Bel: 06-89971887 of mail:r.nuwenhoud@econsultancy.nl

 

Vestiging Limburg

Rijksweg Noord 39 6071 KS Swalmen 0475 - 504961 Routeplanner

Vestiging Gelderland

Fabriekstraat 19c 7005 AP Doetinchem 0314 - 365150 Routeplanner

Vestiging Brabant

Heinz Moormannstraat 1b 5831 AS Boxmeer 0485 - 581818 Routeplanner

Vestiging Zuid Holland

Max Euwelaan 21-29 3062 MA Rotterdam 010 - 7640828 Routeplanner

Vestiging Overijssel

Wilhelm Röntgenstraat 7a 8013 NE Zwolle 038 - 7820540 Routeplanner

Offerte aanvragen

Econsultancy verleent tal van diensten en verricht veel onderzoek zelf. Graag maken wij vrijblijvend een offerte voor u.

Offerte Klik hier voor de offerte aanvraag Smartphone Bel: 088 – 500 1 600
Deel deze pagina: